KORISTI SE SAMO IZNIMNO

Video | Što je NENO alarm? Nestalo dijete, policija ga aktivirala: Osvanuo na Facebooku i Instagramu

Cijeli dan tragalo se za djevojkom (13) koja je pobjegla od kuće, a u akciju je krenuo i GSS. MUP tvrtki Meta poslao sve detalje, a oni su odmah objavili upozorenje korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od nestanka djeteta. Sve ostaje aktivno 24 sata ili dok se ne otkaže prije. Nakon završene potrage, korisnici bi trebali dobiti obavijest

Policija je jučer prvi puta aktivirala NENO Alarm, posebni instrument kojim se traga za nestalom djecom. Ozbiljno upozorenje o nestanku 13-godišnje djevojčice osvanulo je mnogima na Facebooku i Instagramu.

Cijeli dan tragalo se za djevojkom koja je pobjegla od kuće, a u akciju je krenuo i GSS.

“Informacija je ovog puta došla direktno od njezine obitelji do nas, mi smo se odmah uključili u koordinaciju s policijskom postajom prema mjestu stanovanja i dogovorili smo da pretražimo manji dio urbanog područja s potražnim psima”, rekao je pročelnik stanice GSS Zagreb Marin Lukas. Na sreću, djevojčica je brzo pronađena pa je potraga obustavljena.

Građani ovakav način uzbunjivanja pozdravljaju. Smatraju da je to dobra stvar te da je dobro da se informiraju ljudi.

“Jako je korisno pogotovo za mlade koji možda ne prate vijesti, televiziju nego su većinom na mobitelu pa tako mogu biti obaviješteni”, kaže jedna Zagrepčanka.

NENO alarm policija ima malo više od godinu dana, no odmah su rekli da ga neće koristiti za svako nestalo dijete. “Samo iznimno i samo u onim situacijama kada imamo saznanja o mogućoj životnoj ugroženosti nestalog djeteta”, pojasnila je Anita Matijević, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta.

Upozorenje objavljeno na Facebooku i Instagramu

Upravo je to bilo jučer pa je MUP tvrtki Meta poslao sve detalje, a oni su odmah objavili upozorenje korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od nestanka djeteta. Sve ostaje aktivno 24 sata ili dok se ne otkaže prije. Nakon završene potrage, korisnici bi trebali dobiti obavijest.

“Zašto su neki dobili poruku, neki nisu? Ja pripisujem tome da jednostavno tehnološki gledao poruka je dovoljno kratko bila dostupna jer je djevojčica brzo pronađena. U Americi taj sustav malo drugačije funkcionira, taj amber alert funkcionira da zapravo ako je toliko krizna i opasna situacija ide na sve medije – od reklamnog panoa, do panoa za upravljanje prometom, sms prouke, nacionalne televizije, komercijalne televizije, zapravo svi dobiju tu poruku”, kaže savjetnik za kibernetičku sigurnost Marko Gulan.

Većina nestanaka do sad se odnosila na kratkotrajne bjegove zbog neposluha ili avanturizma.

“Jučer nas je policija prvi put alarmirala, moram priznat da nas je sve nekako dočekala nespremne. Nismo navikli dobijati ovakve alerte i dobro da nismo jer to znači da je sigurnost na visokim razinama”, dodao je Gulan.

Prije dvije godine tragalo se za 1535 djece mlađe od 18 godina, a prošle godine već za njih 2.374, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari