BROJ ZARAŽENIH RASTE

Što očekivati od 15. užujka? Teško da će se mjere popuštati, no hoće li ih postrožiti?

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Na današnjoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite javnost nije mogla dobiti konkretan odgovor hoće li doći do dodatnog popuštanja mjera nakon 15. ožujka.

U zadnja 24 sata Hrvatska bilježi 962 nova slučaja zaraze koronavirusom, sa 82 osobe na respiratoru i četvero preminulih.

Prema brojkama, broj zaraženih raste, a ublažavanje mjera dogodilo se početkom mjeseca – ugostiteljski objekti otvorili su vrata svojih terasa, a moguće je i ići u teretanu. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je upitan ima li prostora za novo popuštanje nakon 15. ožujka, do kada traju mjere na snazi? Capak veli da je prerano za bilo što reći, piše Net.hr

“U svakom slučaju, po mišljenju epidemiologa, a jesmo pričali o tome, u ovom trenutku smatramo da nema prostora za popuštanje mjera. Možda će nešto blago oko toga biti. Rano je reći o tome”, rekao je Capak, a upitan o mjeri smanjenog broja okupljanja kaže da “ta mjera ima smisla jer je najučinkovitija”.

Što su iz Stožera odgovorili na današnjoj presici kada je po srijedi daljnje popuštanje mjera sredinom ožujka? Načelnik Stožera te ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, navodi da prate situaciju i da naglih poteza neće biti. Najavio je da bi se ovaj režim mogao produžiti. Broj novozaraženih koronavirusom porastao je u odnosu na prošli tjedan za 25 posto, pa će važeće mjere protiv covida-19 biti produžene i nakon 15. ožujka.

“Kada govorimo o mjerama, mi smo cijelo vrijeme govorili da se svakodnevno prati situacija, nećemo odustati od tog pristupa. Sve što se radi radi se postupno, nema nekih naglih poteza, zatvaranja, otvaranja. Nema nekog posebnog žarišta, ono se u datom trenutku pojavilo u Dubrovniku… Do kraja ovog tjedna izaći ćemo s odlukom, više ili manje će se produžiti ovaj režim. Nadamo se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru”, rekao je Božinović danas na presici Stožera.

Odgovor u vezi eventualnog popuštanja mjera nakon 15. ožujka potražili smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Službeni odgovor mailom nismo dobili, ali smo telefonski dobili njihovog epidemiologa, Bernarda Kaića. Kaić nije puno mogao reći o toj temi te nam je rekao da nam odgovor na pitanje može pružiti jedino ravnatelj Capak jer je on ujedno član Stožera.

“Nažalost, ne mogu vam dati odgovor jer ne znam planove Stožera o popuštanju mjera”, kratko nam je rekao epidemiolog Kaić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari