NAGLA PROMJENA VREMENA

ŠTO SE TO DOGAĐA? Meteorologinja otkrila koliko će trajati ovaj vremenski užas: ‘To je sudar dvaju masa’

‘Ti ekstremi su ono na što znanstvenici već dugi niz godina upozoravaju, a posljedica su globalnog zatopljenja’

O promjeni vremena u RTL-u Danas više je rekla meteorologinja Ana Bago Tomac.

Što nas je snašlo i do kad će ovo zahladnjenje trajati?

“Najprije se u jednoj dubokoj velikoj cikloni – koja se sada već prostire gotovo preko cijele Europe – vrlo hladan zrak sa samog sjevera spustio prema našim geografskim širinama, a onda se tijekom prošle noći u Genovskom zaljevu formirala nama dobro poznata genovska ciklona koja je tijekom noći putovala kroz Jadran i to će se nastaviti sutra zbog čega je bilo dosta grmljavinskih nevremena. Ovo zahladnjenje trajat će sigurno četiri do čet dana.”

Potopljena je obala, stižu nam snimke pijavica sa svim strana – što se to događa u atmosferi?

“U atmosferi su najgore te velike promjene odnosno, sudar dvaju masa vrlo različitih karakteristika, što je baš ovaj slučaj. Na onako vruć topao zrak koji smo imali, pregrijano kopno, toplo more, stigao je potpuno drugačiji zrak sa samog sjevera, vrlo hladan pa i suh koji je onda rezultirao ovako dramatičnim promjenama.”

Rujan smo počeli rekordno visokim temperaturama. Jesen dočekujemo s rekordno niskim temperaturama. Na kakve se onda ekstreme treba pripremiti do kraja godine?

“Ti ekstremi su ono na što znanstvenici već dugi niz godina upozoravaju, a posljedica su globalnog zatopljenja. Rekordno visoke rujanske temperature bile su zapravo kraj jednog dugotrajnog toplinskog vala, što je bilo iznadprosječno toplo, a ovaj ekstrem ispodprosječne temperature je na drugom kraju spektra jednog od ekstrema temperatura.”, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari