PUCA LI LJUBAV ZBOG UKRAJINE?

Što veže Putina i Kinu? Zajednički neprijatelj im je SAD, no jedna stvar mogla bi narušiti taj odnos

Peking demonstrativno stoji uz Moskvu, premda ruska agresija u Ukrajini i Kini donosi nevolje

Kada se u petak, nakon sedam dana zasjedanja, završio kineski Narodni kongres, premijer Li Keqiang izašao je pred novinare. Upitan je o stavu Pekinga o ratu u Ukrajini. “Stvarno uznemirujuće stanje”, rekao je premijer i pozvao na “krajnju suzdržanost”, piše Deutsche Welle.

U Pekingu nema ni traga od kritike Moskve zbog agresije. Umjesto toga, kritiziraju se zapadne sankcije protiv Rusije. “Bez obzira na podlost međunarodne oluje, Kina i Rusija će održati svoju stratešku odlučnost i uvesti obuhvatno partnerstvo u novu eru”, rekao je početkom tjedna šef diplomacije Wang Yi. On je odnos Pekinga i Moskve označio kao “jednu od najvažnijih bilateralnih veza na svijetu” koja pridonosi “miru i stabilnosti”. “Prijateljstvo dvaju naroda je čvrsto kao stijena”, dodao je Wang.

Geopolitičko partnerstvo

Rusija i Kina dijele mnogo više od četiri tisuće kilometara granice. Energenti i sirovine idu ka Kini, industrijski proizvodi ka Rusiji. U obje zemlje vlast je čvrsto autokratska, vezuju ih neprijateljstvo prema Sjedinjenim Američkim Državama kao i veličanje slavne prošlosti kada treba opravdati aktualne političke poteze.

“Za Kinu je geopolitički element odlučujući u odnosu s Rusijom”, kaže njemački politolog Maximilian Mayer. “Osnova je strateška suradnja kojom se treba potisnuti američka hegemonija, kako to vide u Moskvi i Pekingu. Treba stvoriti protutežu u multipolarnom svijetu”, kaže on za DW.

Strateško partnerstvo je pojačano 4. veljače u formi zajedničkog priopćenja o “prijateljstvu bez granica”. Tada je Vladimir Putin posjetio kolegu Xija Jingpinga i nazočio otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Samo tri tjedna kasnije počela je invazija na Ukrajinu.

Doduše, kineski dužnosnici u javnim nastupima pokušavaju održati neku vrstu balansa. S jedne strane, oni tradicionalno naglašavaju da je suverenitet svake države nepovrediv. Ali, kad se radi o Ukrajini, Peking priznaje Rusiji “legitimne sigurnosne zahtjeve” zbog velikog proširenja NATO-a na istok.

Kina u UN-u ostala suzdržana

Doduše, prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje ruski napad, Peking je morao donijeti nekakvu odluku. I odlučio je ostati suzdržan, što je protumačeno kao podrška Putinu.

“U Kini znaju da će ih gledati kao suučesnike Rusije”, kaže nam Andrew Small, stručnjak za Kinu pri German Marshall Fund. “To je štetno za budućnost. Jer se (na Zapadu) nanovo promišlja vanjska politika. Razmatra se i gospodarska ovisnost od Kine i priprema se za eventualne scenarije kineskih invazija – posebno na Tajvan.”

I politolog Mayer vidi da Kina ima samo štete od ruske agresije i zaoštravanja svjetskih odnosa. “NATO će načelno izaći jači iz ovog sukoba. Fokus Amerikanaca ostat će na azijsko-pacifičkoj regiji. Moglo bi čak biti da Europljani ubuduće imaju jaču ulogu u toj regiji”, kaže on, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja