IDE NA BOLJE

Stožer: ”Bilježimo pad zaraženih od čak 30 posto; Ipak, i dalje moramo biti oprezni!”

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Po brojkama novozaraženih covidom-19 Hrvatska stoji sve bolje i posljednih se dana bilježe u stotinama, a ne u tisućama.

Danas 174 nova slučaja, ali nažalost i dalje dosta visok broj preminulih – 39. Najmlađa osoba imala je 52 godine.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je u proteklom tjednu 29 posto manje novooboljelih nego u tjednu ranije. Incidencija je 288,9 na 100 tisuća stanovnika u zadnja dva tjedna. Najviša je u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj.

“Od 27 zemalja EU-a smo 7., a ostali imaju višu. Po stopi smrtnosti smo 20. – 1117,6 na milijun stanovnika. Do sada smo cijepili 46.202 osobe, u a SMŽ 4257 osoba. Danas je došla nova tranša cijepiva od 17750 doza koje će biti djelomično za docjepljivanje, a djelomično za proširenje i one koji se žele cijepiti”, rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, rekla je da je izvrsno da imamo manje pacijenata u bolnicama, ali da trebamo biti oprezni.

“Ne smijemo ignorirati situaciju u Europi. Zbog mutiranog virusa dogodio se visoki porast zaraženih. Ima ga u zemljama u okruženju, i u Mađarskoj. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih”, rekla je Markotić, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari