IDE NA BOLJE

Stožer: ”Bilježimo pad zaraženih od čak 30 posto; Ipak, i dalje moramo biti oprezni!”

Idi na originalni članak
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Po brojkama novozaraženih covidom-19 Hrvatska stoji sve bolje i posljednih se dana bilježe u stotinama, a ne u tisućama.

Oglas

Danas 174 nova slučaja, ali nažalost i dalje dosta visok broj preminulih – 39. Najmlađa osoba imala je 52 godine.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je u proteklom tjednu 29 posto manje novooboljelih nego u tjednu ranije. Incidencija je 288,9 na 100 tisuća stanovnika u zadnja dva tjedna. Najviša je u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj.

“Od 27 zemalja EU-a smo 7., a ostali imaju višu. Po stopi smrtnosti smo 20. – 1117,6 na milijun stanovnika. Do sada smo cijepili 46.202 osobe, u a SMŽ 4257 osoba. Danas je došla nova tranša cijepiva od 17750 doza koje će biti djelomično za docjepljivanje, a djelomično za proširenje i one koji se žele cijepiti”, rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, rekla je da je izvrsno da imamo manje pacijenata u bolnicama, ali da trebamo biti oprezni.

“Ne smijemo ignorirati situaciju u Europi. Zbog mutiranog virusa dogodio se visoki porast zaraženih. Ima ga u zemljama u okruženju, i u Mađarskoj. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih”, rekla je Markotić, pišu Vijesti.hr

Exit mobile version