BORBA S KORONAVIRUSOM

Stožer djelomično protiv nošenja maski na otvorenom u Zagrebu: ”Još ćemo razgovarati sa Zagrebom…”

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Zagrebački stožer je predložio ovu mjeru, ali ona još uvijek nije dogovorena – dok je ne odobri Nacionalni stožer

Prvi čovjek zagrebačkog Stožera Zvonimir Šostar danas je objavio nove mjere koje bi od trenutka objave, dakle instantno trebale stupiti na snagu i time zbunio mnoge građane, a posebice Zagrepčane.

Među tim mjerama najviše je pažnje izazvala obveza nošenja maske i na otvorenim prostorima. Čak i na terasama kafića.

“Dok piju”, kazao je Šostar upitan što je s kavom u kafićima čije terase rade, “mogu maknuti masku, a onda je odmah vratiti”, kazao je Šostar.

Šostar: ‘Nažalost, nema drugog načina’

“Meni je jasan revolt, ali ovdje se radi o interesu cijele zajednice. Nema dokaza, ako ste cijepljeni, da se ne možete opet zaraziti. Nažalost, nema drugog načina da zaustavimo virus, moramo naći način kako ćemo ga zaustaviti. Danima sam s epidemiolozima razgovarali da smislimo najbezbolniji način”, rekao je Šostar.

No, radi se tek o prijedlogu zagrebačkog Stožera koji je upućen Nacionalnom stožeru na čijem je čelu Davor Božinović. Nacionalni je stožer obično uvažavao prijedloge regionalnih stožera, no nije sasvim jasno hoće li tako biti i ovaj put.

Šostar je za Telegram kazao kako nije siguran je li ova mjera stupila na snagu, ali kaže i kako mu se čini da mu za to ne treba potvrda Nacionalnog stožera.

Capak: ‘Nema logike da netko sam šeće psa i mora nositi masku’

Na pitanje novinara koliko je izgledno da odobre zahtjev zagrebačkog stožera za nošenjem maski na otvorenim prostorima, odnosno koliko je vjerojatno da će čovjek koji sam šeće psa morati nositi masku, Božinović je kazao:

“Moram vidjeti tu odluku, možda sam je dobio, možda i nisam, ali vidio je nisam. Vidjet ćemo što su točno predložili. Razgovarat ćemo sa Zagrebom”.

Potom je situaciju s epidemiološke razine objasnio Krunoslav Capak.

“Ako se nalazite negdje sami onda nema potreba da nosite masku, to je sasvim logično”, rekao je Capak, ali i dodao da se maske trebaju nositi i na otvorenim prostorima ako se radi o prostoru gdje se stvaraju gužve poput splitske rive ili tržnice. Ako netko šeta psa i sam je, nema nikakve logike da nosi masku”, rekao je Capak, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari