ODLUKA VLADE I STOŽERA

Vlada RH i Stožer usuglasili odluku o popuštanju mjera! Evo što se mijenja od 1. veljače…

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Današnju sjednicu Vlade otvorio je Andrej Plenković te je rekao kako je situacija koronavirusa povoljna u odnosu na onu kakva je bila prije nekoliko tjedana.

“Moramo nastaviti s naporima i osobnom odgovornošću. Situacija s novim varijantama i novim sojevima upućuje na oprez svih država članica EU.”

“Nakon rasprava s Vladom i Stožerom mi smo u okolnostima gdje smo, zahvaljujući građanima, u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u 2 segmenta. Prvi se odnosi na učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole koji će moći ići u škole. Druga odluka odnosi se na sportske segmente, ponajviše na one u otvorenim prostorima”, rekao je Plenković i najavio kako će Božinović govoriti više o tim mjerama, prenosi Net.hr

“Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života”, rekao je.


Sjednica Vlade održat će se u 12 sati na kojoj bi se trebalo raspravljati o epidemiološkim mjerama te saznati što će se s njima dogoditi nakon 1. veljače.

Velikih popuštanja najvjerojatnije neće biti. Posljednjih nekoliko dana krenulo se govoriti o tome da će kafići od 1. veljače imati mogućnost prodaje kave za van, no izgleda da se od toga ipak odustalo.

Također, teretane i fitness centri bi trebali ostati zatvoreni. Treninzi će biti dozvoljeni i za djecu, ali samo na otvorenome. S druge strane, dogovoreno je da će o školama, odnosno tko će se sve vratiti u klupe, odlučiti županije.

Na dnevnom redu sjednice je i donošenje odluke o usvajanju „Programa dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije“, kao i izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji te izmjene i dopune Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Davor Božinović je rekao kako Hrvatska ima najblaže mjere u cijeloj Europskoj uniji. No, danas se govori o popuštanjima, ali samo blagim.

“Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola, naravno, nastavit ćemo pratiti cijelu epidemiološku situaciju.”

“Otvorila se mogućnost bavljenja sportom što uključuje treninge i rekreaciju, ali za sada samo na otvorenom prostoru. Još nije vrijeme za otvaranje dvorana za sport, ponajviše školskih dvorana. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedine beskontaktne prostore. Važno je napomenuti da se odluka ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija poput svlačionica i tuševa. Nadamo se da ćemo od 15. veljače biti u mogućnosti ići u daljnje revidiranje mjera”, rekao je Božinović.

O situaciji s koronavirusom govori državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Tomislav Dulibić.

“Zbog najavljene sporije isporuke cjepiva, provedba cjepiva bit će smanjenog intenziteta. Pfizerovo cjepivo dolazit će usporeno što će izazvati usporavanje cijepljenja prvom dozom. Nuspojave cjepiva se prate redovito od strane nadležnih institucija. Zaključno s jučerašnjim danom zaprimljeno je 360 prijava za Pfizerovo cjepivo i 10 sumnji na nuspojave za Modernino cjepivo”, rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari