KORONA JENJAVA!

Stožer objavio najnovije podatke: U Hrvatskoj samo 1 novi slučaj zaraze

Davorin Visnjic/PIXSELL

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj vrlo povoljna!

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj oboljelih 2222, a preminula je jedna ženska osoba rođena 1923. godine, koja je bila u domu umirovljenika u Makarskoj, tako da je u Hrvatskoj ukupno 95 preminulih, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u Zagrebu.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju nova konferencija za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu bit će u ponedjeljak, a dosad je bila svakoga dana u 14 sati. Dotad će Stožer izdavati priopćenja s najnovijim podacima, vezano za eventualno novi broj oboljelih. Također, od 18. svibnja ukidaju se i ograničenja u pomorskom prometu, istaknuo je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Ukupno je učinjeno 51.568 testiranja testiranja, od toga 1228 u zadnjih 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,31 posto. Na respiratoru je osam oboljelih, a hospitaliziranih je 142, što je četiri manje u odnosu na jučer. Iz zdravstvenih ustanova je otpušteno 716 osoba, što je pet više u odnosu na četvrtak. Kod kuće je oporavljeno njih 1153, što je 14 više nego dan ranije. Ukupno se dosad oporavilo 1869 bolesnika zaraženih koronavirusom.

Hoćemo li na izbore s maskama?

Od jučer pak znamo da ćemo krajem lipnja ili početkom srpnja na izbore za Hrvatski sabor, međutim, kako bi to epidemiološki trebalo izgledati – zasad, čini se, nema jasnog odgovora.

Naime, upitan hoćemo li na izbore ići s maskama, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak odvratio je da je to pitanje za Državno izborno povjerenstvo (DIP): ”Kad dobijemo pitanje od DIP-a stručnjaci će iznijeti svoje mišljenje. Ne znam što će točno DIP tražiti od nas. Onog časa kad to bude poznato objavit ćemo detalje u javnosti”. ”Mi ćemo dati epidemiološki okvir onako kako najbolje znamo sukladno našem znanju”, poručio je Capak.

Kad će Hrvatska proglasiti kraj epidemije?

U susjedstvu, pak, Slovenija je proglasila kraj epidemije pa se mnogi pitaju kada će isto moći Hrvatska, a Capak je na to kazao: ”Proglašavanje završetka epidemije je po novom Zakonu o zaštiti pučanstva takvo da HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva. To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti ponovnog dolaska bolesti u Hrvatski i na temelju broja oboljelih”.

Novinare je zanimalo i zašto mobilni COVID tim postoji samo u Osijeku, a Beroš je kazao da je to odluka lokalnog stožera i lokalnog Zavoda za javno zdravstvo: ”Mi podržavamo takve oblike testiranja. Da je Zavod u Zagrebu osmislio isti modalitet, bio bi primijenjen”.

Let Frankfurt-Zagreb i povratak radnika iz Švedske 

Pitanje su novinari oko hotelskih praonica rublja s obzirom na cijelu priču oko važnosti turizma uputili Capaku na što je on odvratio da ”posebnih uputa za praonice rublja nema, ali smatraju da ako se obavlja uz mjere zaštite uz koje se obavlja i vezano uz druge bolesti, to nije rizičan postupak. Virus ugiba na 56 stupnjeva i osjetljiv je na dezinficijense i deterdžente pa se redovitim postupcima uništava virus”.

Novozaraženi u Hrvatskoj posljednjih dana bili su vezani uz let Frankfurt-Zagreb, a novinari su upozorili da se putnici žale da, za razliku od autobusa, nije bilo praznih mjesta, a nije bilo ni upozorenja za maske pa se postavlja pitanje tko je odgovoran? “To je pitanje za kompaniju, mi smo dali vrlo precizne upute koje smo prije toga iskomunicirali s jednim našim avioprijevoznikom. Oni su već imali upute od stranih kompanija, mi smo sve prepisali pa su to pitanja za njih”, poručio je Capak.

Idućeg tjedna očekuje se povratak 20-ak radnika Đure Đakovića iz Švedske koje je ta zemlja odbila testirati, a Capak je objasnio da će ih se dočekati na granici i propisati im epidemiološke mjere: ”Nikakvog jamstva nema kod COVID-a. Garantiram vam da je osoba koja je dogovarala njihov povratak sve riješila što treba. Dogovoreno je da osobe koje imaju simptome ostanu tamo. Kada će dolaziti dočekat će ih se na granici i uzeti bris”.

O ukidanju zabrane rada nedjeljom?

Osim izbora trajno aktualno pitanje je i ono o ukidanju zabrane rada nedjeljom na čemu inzistiraju iz trgovačkih centara. Međutim, Capak je opetovao da se donošenjem te odluke htjelo smanjiti mobilnost građana: ”Mi smo tražili od APIS-a da nam na temelju fiskalnih računa da informacije kojim danom se najviše prodaje i to je petak. Svi rekordi u zadnjih 10 godina su padali petkom. Mi smatramo da smo postigli traženi balans”. Capak je odbacio mogućnost se zabranom rada nedjeljom stvara veći pritisak na preostale dane iako je upravo to ono na što upozoravaju iz poduzetničkih krugova.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari