KONFERENCIJA STOŽERA

Stožer odlučio: Mjere se produžuju do 31. ožujka, a uvode se i četiri nove!

Stožer odlučio: Mjere se produžuju do 31. ožujka, a uvode se i četiri nove!

Na početku pressice Nacionalnog stožera rečeno je koliko je osoba testirano te koliko je u Hrvatskoj zabilježeno zaraženih tijekom protekla 24 sata.

U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4522. Među njima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba. Prosječna dob preminulih je 77.5 godina. Sve osobe osim jedne su imale više komorbiditeta, a jedna je imala i malignu bolest. Utrošeno je 300.956 doza cjepiva, prenosi Net.hr

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ponovio je koliko Hrvatska bilježi zaraženih i testiranih te je usporedio rezultate od prošlog tjedna. Rekao je da je broj zaraženih porastao s obzirom na protekli tjedan. Rekao je da je za 26 posto brojka u ovom tjednu veća. Po 14-dnevnoj incidenciji stopa je 156,0.

Šef Stožera Davor Božinović rekao je da se sve postojeće mjere produžuju do 31. ožujka. Najveći broj prisutnih na kulturnih programima će se određivati sukladno epidemiološkoj situaciji sukladno preporukama HZJZ-a.

“Uz korekciju će se propisati detaljniji protokoli mjera, ali neće se morati čekati odluka stožera, već HZJZ-a. Također će se omogućiti, uz strogo pridržavanje mjera, natjecanja na otvorenom i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša”, rekao je.

Nove četiri mjere

Davor Božinović predstavlja četiri nove mjere. Rekao je da je riječ o četiri nacionalne odluke te jednoj lokalnoj, a radi se uglavnom o produljenju postojećih mjera. No, tu su promjene vezane za kulturne priredbe. Također, moguća su sportska natjecanja na otvorenom, ali bez gledatelja.

“Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenaj virusa. Druga odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaza graničnih prijelaza u RH. Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produžuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka.

Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati se u preporukama HZJZ koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati

Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ. Neće se čekati odluka Stožera već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati ovisno o situaciji. Omogućit će se uz strogo pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produženju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa.

Očekujem od lokalnih i županijskih stožera koji imaju izražen rast da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom”, rekao je Božinović.

Pitanje AstraZenece

Novinari su pitali Capaka o blokadi AstraZenecinog cjepiva u 10 država.

“Njihova odluka je predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja. Ako se utvrdi da nisu povezani s cijepljenjem, nastavit će se cijepljenje. Što se tiče Hrvatske, mi nismo dobili tu seriju cjepiva, nego cijepimo s drugom serijom. Nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja. Zato smo odlučili nastaviti cijepiti AstraZenecom. U Hrvatskoj je pojavnost tromboembolijskih događaja 61 na 100.000, ima nešto više od jednog po tjednu, sa smrtnim ishodom. Oni se događaju i u Hrvatskoj. Što se tiče isporuke, dobili smo informaciju da će kasniti. Dobit ćemo značajno manje od predviđenog što nas čini nesretnima”, rekao je Capak.

Kada je u pitanju cjepivo Johnsona&Johnsona, veli da se odobrenje očekuje kroz nekoliko tjedana. “Zabrinjava nas informacija da je J&J potpisao ugovor s američkom vladom da se prvo ispune zalihe za SAD.

Markotić je kazala kako bi za Hrvatsku bilo iznimno važno da se očuva Imunološki zavod i da se uključimo u proizvodnju cjepiva.

“Izvan pandemije za određene infektivne bolesti nemamo dovoljno cjepiva u svijetu, pogotovo ako se dogode različite epidemije, što se prije par godina dogovorilo sa žutom groznicom. S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu Hrvatske jer time osigurava stratešku poziciju ali i otvaranje prema drugim kompanijama što su učinile brojne druge zemlje”, kazala je Markotić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views