NOVA PRAVILA

Stožer predstavio sve detalje mjera: ”U teretani jedna osoba na 20 kvadrata, nema zadržavanja pred kafićima…”

Foto: Unsplash,Pixell

U četvrtak predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je kako se od ponedjeljka popuštaju protuepidemiološke mjere te se otvaraju kladionice i teretane, a kafićima se dopušta služenje kave za van, a na presici Stožera u petak, šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je kako će to izgledati, prenosi Net.hr

‘Odluka je proizvod svakodnevnog rada i promišljanja’

“Jučer je predsjednik Vlade dao naznaku mjera iz odluke od izmjenama koje će se promijeniti od ponedjeljka i vrijediti do 28. veljače. Ta odluka je proizvod svakodnevnog rada i promišljanja kako bi s jedne strane s obzirom na povoljne trendove ipak nešto popustili a s druge strane pokazali razinu svijesti i odgovornosti da nije trenutak u kojem bi opuštanje bilo nekontrolirano jer znamo kako se situacija može u vrlo kratkom vremenu pogoršati. Mi to niti očekujemo niti zazivamo ali moramo biti oprezni”, rekao je Božinović te naglasio da je primarni interes spuštati brojke, prenosi Net.hr

‘Postupno ćemo donositi odluke’

“Imamo sliku onih mjera koje se dodatno mogu relaksirati ako trendovi i dalje ostanu ovakvi. To trenutno ne znamo, ali znamo sigurno da ćemo pozorno pratiti sve što se događa, posebno za nove varijante. Tu su važni epidemiolozi. Kaić je poslao upute županijskim zavodima kako reagirati u situacijama otkrivanja novih sojeva, a to uključuje brzu detekciju kontakata. Tako da ostajemo maksimalno fokusirani na epidemiološku struku, ali postupno, balansirano, donositi odluke”, rekao je Božinović. “Zagovaramo postupni pristup koji je i epdemiološki i psihološki i sociološki opravdan.”

‘Imamo pet kategorija, prva je isporuka pića i slastica kod ugostitelja’

Potom je govorio o detaljima popuštanja. “Imamo pet kategorija, prva je isporuka pića i slastica kod ugostitelja. Za sve te aktivnosti je izrađen precizan okvir. Osobe koje preuzimaju hranu i napitke se ne smiju zadržavati ispred objekta, ne smiju ulaziti u objekt… ne smije se stimulirati zadržavanje puštanjem glazbe… Kod fitnes centara i teretana mora se paziti o max. broju ljudi u objektu, 1 osoba na 20 kvadrata”, rekao je te podsjetio na ostale epidemiološke mjere koje su bile i prije. Obvezno je nošenje maski pri ulasku i izlasku i prilikom registracije. Vodi se briga o provjetravanju. Nakon svake uporabe sprava mora se dezinficirati. Samo vlastiti ručnici i prostirke. Izbjegavati bliski kontakt i zabrana korištenja zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika.

Za kladionice vrijede ista pravila kao i za trgovine

Što se tiče škola stranih jezika potrebno je ograničiti grupe, nužno je korištenje maski, predavači trebaju održavati razmak ili se odvojiti pleksiglasom i mjeriti temperaturu, kao i polaznicima.

Kod dječjih igraonica potrebno je ograničiti na 1 osobu na 7 kvadrata. Maske za lice i dezinfekcija sprava, mjerenje temperature prije ulaska u objekt. Evidencija korisnika.

Za kladionice vrijede mjere kao za trgovine, ovisno o veličini treba ograničiti broj ljudi. Korisnici moraju koristiti maske, održavati razmak. Redovito dezinficiranje. Što se tiče automat klubova i kasina, trebaju ograničiti broj korisnika na jednog korisnika na sedam metara bruto korisnog prostora. Ugostiteljski dio tih objekata mora biti zatvoren. Nije dopušteno pružanje ugostiteljskih usluga u automat klubovima i kasinima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari