Stožer proglasio opasnost od epidemije koronavirusom! “Nemojte putovati u inozemstvo”

Foto: Pixsell

‘Epidemiološku situaciju u ovom trenu zbilja imamo pod kontrolom’, kazao je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je u četvrtak odluku o proglašenju opasnosti od epidemije koronavirusom. Odluka stupa na snagu odmah.

U razgovoru s našom Mateom Damjanović ministar je rekao da je riječ o čistoj administraciji koja ministru omogućava da angažira sve resurse.

Divjak: ‘Ako se pogorša situacija s koronavirusom, ići će se s nastavom online! Sustav mora funkcionirati’

“Jedini razlog zašto da sada takva odluka nije donesena jest zato što smo na vrijeme oformili krizni stožer i epidemiološku situaciju u ovom trenu zbilja imamo pod kontrolom”, kazao je Beroš i dodao da je ovu odluku donio na prijedlog HZJZ-a.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je trenutno 10 osoba zaraženo koronavirusom…

Press konferencija Nacionalnog stožera održana je danas u 16 sati. Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević je pojasnila kako se tom administrativnom mjerom omogućava ministru zdravstva da preraspoređuje ljude i opremu koja se nalazi u sustavu zdravstva.

“Ta administrativna mjera omogućuje da još bolje, u slučaju potrebe za takvom kriznom situacijom, upravlja sustavom zdravstva”, naglasila je.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izvijestio je da danas nema zabilježenih novooboljelih od korona virusa. Podsjetio je da je u Hrvatskoj do sada zabilježeno deset oboljelih osoba od koronavirusa – troje je u Zagrebu, pet u Rijeci te dvoje u Varaždinu.

Naveo je i da su članovi Stožera na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost izvijestili predsjednika Republike Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i ostale članove tog Vijeća o epidemiološkoj situaciji i aktivnostima koje poduzimaju.

Trut je kazao i da je preporuka Stožera civilne zaštite da se zbog trenutačne epidemiološke situacije u svijetu ne organiziraju putovanja u inozemstvo.

Pozvao je građane da se pridržavaju svih smjernica i uputa koje se nalaze na njihovoj internetskoj stranici.

Za petak u 14 sati je najavio video-konferenciju sa županijskim centrima civilne zaštite na kojoj će biti i ministar turizma Gari Cappelli.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu Alemka Markotić izvijestila je da je stanje svih oboljelih i zaraženih stabilno bez nekih bitnih promjena. Navela je i da je u njihov laboratorij pristiglo 280 uzoraka, od kojih su 273 testirana. Riječ je o ukupno 260 bolesnika a drugo su kontrole.

Markotić je rekla i da su nalazi bolesnika koji je bio na kruzeru te nakon toga dva dva tjedna kod njih u karanteni – negativni.

“Sutra mu izlazi 14 dana karantene i on će kao zdrav čovjek sutra moći ići kući”, dodala je ravnateljica Markotić.
Vijesti.hr/Matea Damjanović
Foto: PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari