Stožer: ‘U Hrvatskoj sedam novooboljelih, preminula dva kronična bolesnika’

Photo: Josip Regovic/POOL/PIXSELL

Niz županija u posljednja 24 sata nema novooboljelih

“Broj novooboljelih u 24-satnom razdoblju je sedam, a ukupan broj oboljelih je 2119”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je troje novih oboljelih, u Zagrebu ih je dvoje, te u Koprivničko-križevačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji po jedan.

Do sada su testirane 41.053 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 1080. Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika. Ukupan broj ozdravljenih osoba 1141 jedan, a novoozdrvljenih je 41.

Beroš je izvijestio da su u Općoj bolnici u Koprivnici preminule dvije osobe.

“Riječ je o dvije muške osobe,  rođene 1924. i 1932. godine, koje su imale kronične bolesti i nisu bile na intenzivnoj ventilaciji”, kazao je Beroš dodavši da je ukupan broj preminulih 85.

Zbog epidemiološke situacije tečajevi za trudnice ne održavaju se u prostorijama zdravstvenih ustanova, pa je Hrvatska komora primalja pripremila tri besplatna online tečaja na Youtube kanalu, kazao je Beroš.

Također je izvijestio da je Ministarstvo zdravstva danas uputilo zdravstvenim ustanovama dopis sa suglasnošću o reaktivaciji medicinski potpomognute oplodnje.

Ukidanje propusnica

Na upit o ukidanju e-Propusnica, rečeno je da je izdano nešto više od 2 milijuna propusnica.

”E-propusnice su napravile svoju zadaću da smanje kretanje između pojedinih cjelina i zajednica. Raspravljamo o tome, analiziramo situaciju, tijekom idućeg tjedna će se donositi odluka hoće li se propusnice ostaviti ili se prošiti na određena područja, ili se možda u potpunosti ukinuti”, kazao je Damir Trut.

Odlazak na more

Što se tiče odlaska na plažu, Capak vjeruje da oko toga neće biti problema.

“Potrebna je svijest građana da se drži distanca. Neće se čekati u redu za ulazak u more.nego će se ulaziti kako se želi, jedino je bitno da se ne prilazi u blizinu ljudi jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. Potrebna je disciplina. Neće biti ručnik do ručnika, ležaljka do ležaljke. Uz mjere distanciranja, ja vjerujem da ćemo i ove godine uživati u našem moru”, rekao je Krunoslav Capak.

Serološka testiranja

Serološka testiranja su, kaže, već započela.

“Što se tiče HZJZ-a mi smo dobili prvu tranšu testova i upravo je dovršena vallidacija. Dobio sam informaciju da su testovi osjetljivi i prilično pouzdani. Isprobani su serumi koje smo imali s PCR-a i dobili smo relativno dobre rezultate. Testiranja mogu započeti. Danas je sjednica Etičkog povjerenstva na kojem će biti prihvaćeni ili ne prihvaćeni uvjeti.U roku tjedan dana ćemo imati rezultate oko toga koliko je populacije prokuženo koronavirusom”, kazao je Capak.

Velika otkrića

Alemka Markotić komentirala je otkriće znanstvenika, među kojima je i jedan hrvatski, a koji su uspjeli pronaći slabu točku koronu virusa.

”To je važno istraživanje i ogromna analiza. Unutar naše krvi postoje antitijela koje mogu djelovati na virus i među njima postoji različiti podtipovi, a samo jedan može djelovati na virus. On je definirao ona antitijela koja mogu djelovati na virus”, rekla je Markotić.

I profesor Đikić je otkrio jednu “Ahilovu petu” virusa.

”Naši znanstvenici svugdje po svijetu su uključeni u vrh istraživanja protiv Covida, to je obećavajuće istraživanje i virusi u kontekstu tih istraživanja pokušavaju “prevariti” naš imunološki sustav i prvo sustav ne može reagirati, a kasnije dolazi do jakog upalnog odgovora. Ovo istraživanje pokazuje kako virus vara naš sustav i omogućuje razvoj terapeutika koji bi to mogao spriječiti”, objasnila je Markotić.

Potraga za nultim pacijentima

“Uvijek kad imate novu bolest, prvo se pokuša uspostaviti dijagnostika i riješiti akutni slučajevi, a onda se ide gledati jesmo li među sličnim bolesnicima u prošlosti mogli naći te bolesti. Čuvamo masu različitih uzoraka od prijašnjih bolesnika i vi onda iz te banke seruma uzmete te serume i testirate bolesnike koji su imali neke respiratorne simptome upale pluća u 12. i 11. mjesecu sa serološkim testovima. Moguće je dokazati da netko ima antitijela, ali ti testovi nisu dovoljno dobri i specifični. Ako se nađu neka antitijela onda ćemo dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran.

Možete doći do podataka kada se to počelo događati, to bi bio važan odgovor za zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske. Moguće da je bilo mjesec dana kada se sve to skupa nije prepoznavalo. Za RH ne mogu dati procjene, analizirat ćemo uzroke u više laboratorija. S obzirom da smo imali mirnu situaciju i 25 dana testirali bez ijednog pozitivnog, očekujem da se možda koji pozitivan pojavi ali ne u većoj mjeri jer bi onda imali goru epidemiološku situaciju”, kazala je Alemka Markotić.

O propustu u bolnici u Koprivnici

U Koprivnici je u utorak zaraženi pacijent premješten u drugi odjel.

”Jučer se dogodilo da je, to je bio premještaj s Covid odjela na jedinicu Intenzivne skrbi koji je trajao kratko, i epidemiološka služba je izašla na teren. Jedan liječnik i pet medicinskih sestara su u samoizolaciji. Oni su svi koristili zaštitnu opremu, no nije ta oprema bila potpuna i prema kriterijima ih moramo staviti 14 dana u samoizolaciju ”, poručio je Capak.

”Napravili smo jednu epidemiološku uputu u povratku javnog zdravstvenog sustava u normalu gdje smo predvidjeli i testiranje. Početna ideja je bila da tamo gdje se smještaju pacijenti na visoko rizične odjele da treba testirati prilikom ulaska u bolnicu, a isto tako tamo gdje se prilikom dijagnostičkih i terapeutskih zahvata generira zarazni aerosol. Dobili smo primjedbe više predstavnika stručnih društava da nismo uzeli u obzir elemente generiranja aerosola kod nekih zahvata, pa smo zamolili društvo Hrvatskog liječničkog zbora da se po njima odluči gdje bi trebalo testirati”, kazao je.

Ministar Beroš se osvrnuo na preporučena testiranja u bolnicama.

“Određena stručna društva su zatražili da se njihovi postupci uvedu na listu testiranja. Ono što nam je određena dilema, određena su stručna društva navela da ne mogu testirati sve osobe kojima pružaju usluge. Baš zato želim naglasiti da je testiranje jedan element u procjeni stanja. Zdravstveni djelatnic moraju raditi za zaštitnom opremom. Nastojimo biti čim detaljniji”, rekao je Beroš.

Korona na Firulama

Ministar zdravstva komentirao je slučaj zaraze pacijenta na Firulama koji nije odmah testiran na koronavirus.

“Bolesnik je primljen u KBC Split sredinom travnja. On je primljen kao hitni slučaj bez sumnje na COVID, tri puta je operiran i tek početkom svibnja razvio simptome. Tada je testiran. Ne mislim da je došlo do određenih propusta. Vrisu može na različite naučine ući u zdravstveni sustav. Zbog toga i je generalna preporuka da se svi bolesnici prije zahvata testiraju, to je neupitno”, kazao je Beroš.

Otvaranje teretana

Na upit kada će se otvoriti teretane, Capak je rekao da će to biti vrlo brzo.

‘Uvjete epidemiološke ćemo propisati, a to je higijena, dezinfekcija i fizičko distanciranje”, kazao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da je moguće održavanje koncerata.

“Moguće je održavati koncerte na otvorenom, ali za to treba dozvola Stožera jer je još na snazi odluka o zabrani okupljanja na javnim mjestima. To je po epidemiološkim kriterijima moguće, ako se svi pridržavaju distance i da oni koji su bliže nose maske”, kazao je Capak.

Drugi val epidemije i izbori

Što se tiče drugog vala i Božinovićeve izjave da mjere tada neće biti tako stroge, Beroš je rekao da u slučaju većeg broja oboljelih ne može reći da neće biti restrikcija i drugih epidemioloških mjera.

”Za ovaj drugi val za jesen smo implicirali da postoje različite pretpostavke i scenariji. Moguć je dolazak drugog vala ako preuzme ponašanje poput gripe. Moguće je da ćemo na jesen imati drugi val koji će biti možda i jači nego ovaj kojeg smo uspjeli mjerama karantenizacije zaustaviti. Sustav će i na jesen biti budan kao što je bio na početku drugog i trećeg mjeseca ove godine. Trenutno imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi i svijetu i da se nadam da će se ponašanjem građana ova situacija produžiti. Da li će izbori biti ili ne, na to pitanje ne mogu odgovoriti. Oni mogu biti ako će epidemiološka situacija to dopustiti. Ne znam odgovoriti jer ne znam kako se organiziraju izbori i što je sve potrebno. Potrebna je povoljna epidemiološka situacija koju sad imamo i nadam se da ćemo je imati i u sedmom i u osmom mjesecu”, kazao je Capak.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari