STRAVIČNO

Strašna svjedočanstva o silovanjima u Ukrajini: ‘Na nišanu pištolja mi je rekao ‘skini se ili ću te upucati”

Ilustracija (Kat Jayne/Pexels)

Novinari su razgovarali i s nekoliko Aninih susjeda. Navodno je isti muškarac koji je silovao Anu, to isto napravio jednoj drugoj ženi, s time da ju je kasnije ubio

Iako se ruska vojska povukla iz područja oko Kijeva, stanovnicima, barem onima koji su ostali tamo, doživjeli su traume koje će pamtiti čitav život.

Britanski BBC razgovarao je sa ženom koja živi 70 kilometara zapadno od Kijeva, 50-godišnjakinjom koju su nazvali Anna, radi zaštite identiteta. 

Kaže da je 7. ožujka bila kod kuće sa suprugom kada im je vojnik upao u kuću.

“Na nišanu pištolja me odveo u obližnju kuću. Naredio mi je: ‘Skini se ili ću te upucati.’ Stalno mi je prijetio da će me ubiti ako ne učinim kako je rekao. Onda me počeo silovati”, rekla je.

Napadača je opisala kao mladog, mršavog, čečenskog borca, saveznika Rusije. 

“Dok me silovao, ušla su još četiri vojnika. Mislila sam da sam gotova. Ali odveli su ga. Više ga nisam vidjela”, rekla je. Vjeruje da ju je spasila posebna jedinica ruskih vojnika. Vratila se kući i šokirala prizorom koji ju je dočekao. Pucali su na njenog muža.

“Pokušao je potrčati za mnom da me spasi, ali ga je pogodio metak”, rekla je. Oboje su potražili sklonište u susjedovoj kući. Njezinog muža nisu mogli odvesti u bolnicu zbog sukoba na ulicama. Od zadobivenih ozljeda preminuo je dva dana kasnije.

Novinarima BBC-a pokazala je mjesto gdje su pokopali njenog muža u dvorištu kuće. Anna je rekla da je u kontaktu s lokalnom bolnicom i da joj je pružena psihološka podrška.

Vojnici koji su je spasili ostali su u njezinoj kući nekoliko dana. Za BBC je ispričala kako su joj prijetili pištoljem i rekli da im treba dati stvari njenog muža. 

“Kada su otišli, pronašla sam drogu i Viagru. Napušili bi se i često su bili pijani. Većina njih su ubojice, silovatelji i pljačkaši. Samo nekoliko ih je OK”, rekla je.

Novinari su razgovarali i s nekoliko Anninih susjeda. Navodno je isti muškarac koji je silovao Annu to isto napravio jednoj drugoj ženi, s time da ju je kasnije ubio. Ta je žena imala 40 godina. Silovatelj ju je odveo u obližnju napuštenu kuću i silovao u spavaćoj sobi. 

U kutu sobe u kojoj je proživjela horo je ogledalo na kojem su ruski vojnici napisali poruku: “Mučili su je nepoznati ljudi, zakopali su je ruski vojnici”.

Susjeda Oksana rekla je za BBC da su tu poruku ostavili ruski vojnici koji su pronašli tijelo žene i zakopali je.

“Oni su mi rekli da je bila silovana i da joj je grlo bilo prerezano ili izbodeno, te da je iskrvarila nasmrt. Rekli su da je bilo puno krvi”, ispričala je Oksana.

Andrii Nebytov, šef policije regije Kijev, rekao je da istražuju još jedan slučaj silovanja koji se dogodio u selu 50 kilometara zapadno od Kijeva. U selu je živjela tročlana obitelj – par u tridesetim godinama i njihovo malo dijete.

“9. ožujka nekoliko vojnika ruske vojske ušlo je u kuću. Muž je pokušao zaštititi ženu i dijete pa su ga upucali u dvorištu. Nakon toga su dva vojnika više puta silovala njegovu suprugu. Otišli su i vratili se. Tri puta su se vraćali da je siluju. Prijetili su da će, ako se bude opirala, nauditi njenom dječaku. Da zaštiti svoje dijete, nije se opirala”, rekao je Nebytov.

Kad su vojnici otišli, zapalili su kuću i ustrijelili obiteljske pse.

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Lyudmyla Denisova kaže da dokumentiraju nekoliko takvih slučajeva.

“Oko 25 djevojaka i žena u dobi od 14 do 24 godine sustavno je silovano tijekom okupacije u podrumu jedne kuće u Buči. Devet njih je trudno”, rekla je.

“Ruski vojnici su im rekli da će ih silovati do te mjere da ne žele seksualni kontakt ni s jednim muškarcem, kako bi ih spriječili da imaju ukrajinsku djecu”, rekla je Denisova. 

Ispričala je kako ju je nazvala jedna 25-godišnja žena da joj kaže da je njena 16-godišnja sestra silovana na ulici ispred nje. Rekla je da su vikali “Ovo će se dogoditi svakoj nacističkoj prostitutki”.

Denisova je kazala da je jako teško procijeniti prave razmjere seksualnih zločina jer mnoge žene ne žele ispričati što se dogodilo. Dodala je da bi Ujedinjeni narodi trebali uspostaviti poseban sud koji će suditi Vladimiru Putinu za optužbe za ratne zločine, uključujući silovanje.

Anna s početka priče za kraj je rekla: “Želim pitati Putina, zašto se to događa? Ne živimo u kamenom dobu, zašto on ne može pregovarati? Zašto okupira i ubija?”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari