KATASTROFA U BROJKAMA

Stravične posljedice Putinove invazije na Ukrajinu: Stotine tisuća izgubljenih života, milijuni izbjeglih i raseljenih…

Foto: Twitter

Rusija trenutno kontrolira oko petine ukrajinskog teritorija, a rat, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” za zaštitu svog suvereniteta, pretvorio se u zamornu rovovsku bitku

Rat u Ukrajini ušao je u petak u drugu godinu i ne vidi mu se kraj, UN je izglasao rezoluciju kojom traži “trenutačno” povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid ratnih djelovanja, a svjetski čelnici su spremni povećati pomoć Ukrajini i uvesti nove sankcije Moskvi i zemljama koje ju podržavaju.

I dok su na istoku i jugu Ukrajine borbe u punom jeku, na prvu godišnjicu ruske invazije saveznici diljem svijeta izrazili su potporu Kijevu.

Istovremeno, ukrajinska vojska javila je o pojačanim ruskim vojnim aktivnostima uoči godišnjice, s najmanje 25 gradova i sela u tri sjeverne oblasti koje su pod ruskom vatrom.

Rusija trenutno kontrolira oko petine ukrajinskog teritorija, a rat, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” za zaštitu svog suvereniteta, pretvorio se u zamornu rovovsku bitku, iscrpljujuće ratovanje sa sve većim gubicima na obje strane, posebice oko istočnog grada Bahmuta.

Zapadni dužnosnici procjenjuju ruske žrtve na 200.000 poginulih i ranjenih, no potkraj godine je jedan od vodećih američkih generala procijenio broj žrtava na obje strane na više od 100.000.

Milijuni pobjegli pred ratom

Milijuni Ukrajinaca su pobjegli pred ratom, a tisuće civila su ubijene. Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju za ratne zločine, no Moskva odbacuje te optužbe i tvrdi da ne napada civile.

Photo: Marko Picek/PIXSELL

Evo kako rat u Ukrajini izgleda u brojkama.

Putin je 24. veljače 2022. godine u Ukrajinu na front poslao oko 200.000 vojnika. Rat se vodi na fronti koja je duga 850 kilometara.

Više od 13 milijuna Ukrajinaca moralo je ili pobjeći iz zemlje ili napustiti svoje domove i otići u drugi kraj Ukrajine.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je 24. veljače da je Rusija izgubila 146.820 vojnika u Ukrajini od početka svoje invazije punog opsega, s 970 izgubljenih 23. veljače. To je za 900 posto više žrtava nego u dva čečenska rata, koja su trajala četiri godine. Također to je za 800 posto više nego što je sovjetska vojska izgubila tijekom devet godina rata u Afganistanu, podaci su koji se navode na stranici Uawar.net.

Rusi izgubili 300 zrakoplova

Prema izvješću, Rusija je također izgubila 3363 tenka, 6600 borbenih oklopnih vozila, 5224 vozila i spremnika za gorivo, 2363 topnička sustava, 474 višecijevna raketna sustava, 247 sustava protuzračne obrane, 299 zrakoplova, 287 helikoptera, 2033 bespilotne letjelice i 18 čamaca.

Zapadne sile procjenjuju kako su Ukrajinici od početka rata izgubili više od 100 tisuća ljudi.

Photo: Marko Picek/PIXSELL

Rusija je u godinu dana izvela više od 700 napada na zdravstvene ustanove i osoblje, prema izvješću koje je izradilo pet organizacija koje rade u Ukrajini, javio je Sky News.

Ukrajinske vlasti registrirale su više od 70.000 ruskih ratnih zločina od početka sukoba.

Čak 335 kompanija povuklo se u potpunosti iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu, piše Statista.com.

Za rezoluciju UN-a kojom se osudila ruska ilegalna aneksija nekoliko ukrajinskih teritorija glasale su 143 zemlje.

Broj civilnih žrtava tijekom rata u Ukrajini

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) potvrdio je ukupno 7199 smrtnih slučajeva civila tijekom ruske invazije na Ukrajinu od 12. veljače 2023. Od toga su 438 bila djeca. Nadalje, prijavljeno je da je 11.756 osoba ozlijeđeno. Međutim, OHCHR je naveo da bi stvarne brojke mogle biti veće.

Koliko je ljudi umrlo tijekom rata u Ukrajini?

OHCHR je procijenio broj smrtnih slučajeva civila ili nenaoružanih osoba u Ukrajini na više od 7,1 tisuću od početka rata 24. veljače 2022. Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u ožujku 2022., s preko 3,2 tisuće. Brojke o smrtnim slučajevima vojnika objavile su ruske i ukrajinske vlasti, ali ih se u ovom trenutku ne može provjeriti i stoga ih treba uzeti s oprezom.

Smrti povezane sa sukobom u Ukrajini od 2014. do 2021

Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., Ukrajina je bila suočena s vojnim sukobom između vlade i separatističkih regija Donjecka i Luganska koje podržava Rusija. OHCHR procjenjuje da je u vezi s tim sukobom od 14. travnja 2014. do 31. prosinca 2021. ubijeno između 14.200 i 14.400 ljudi, uključujući civile i vojno osoblje. Od toga su najmanje 3,4 tisuće bili civili, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari