MINISTAR GRADITELJSTVA

Štromar o sanaciji nakon potresa: ‘Najkasnije za tjedan i pol dana statičari će pregledati sve objekte’

Idi na originalni članak

Štromar očekuje da će novi Zakon u Saboru biti predstavljen za nekoliko tjedana

Oglas

U jeku korona-krize, prije točno 4 tjedna, Zagreb je podrhtavao jače nego ikada u posljednjih 140 godina. Potres je odnio život 15-godišnje djevojke i nanio ogromne materijalne štete. Najviše pogođeni centar grada i mjesta u okolici Markuševca još uvijek prolaze kroz noćnu moru. Nekima statičari još nisu obišli kuće, a mnogi već mjesec dana žive bez plina i vode.

Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, gostujući u emisiji RTL Danas kazao je kako očekuje da će novi zakon predstaviti sljedećeg tjedna.

“Ljudi su doživjeli traumu, treba im pomoći. Svaki dan je bitan, a s druge strabe struka kaže kud žurimo, zašto tako brzo sa zakonom. S atsrukom treba razgovarati, mi smo pomirili sve one disonantne tonove u struci.”

“Bilo nas je po 30-ak u radnim skupinama, i evo došli smo do tog da imamo prijedlog zakona koji je usuglašen sa strukom. Očekujem da će u Saboru biti potvrđen za nekoliko tjedana”, dodao je.

Na upit zašto statičari još nisu obišli sve objekte oštećen u potresu, Štromar je rekao da je bilo 26 tisuća prijava,  među kojima i dosta dupliranih.

“Realno ih je oko 18 tisuća. Mi smo sada na 11 tisuća pregledanih, samo jučer 592 pregleda i čestitke ekipi kako su se organizirali. Za tjedan-tjedan i pol će svi biti pregledani i svi će dobiti svoje naljepnice”, kazao je ministar. Dodao je kako predstavnik zgrade treba napraviti prve korake i organizirati projektante.

Pojedina osiguravajuća društva umanjuju procijenjenu štetu pa se ljudima, s obzirom na postojeći Zakon ako je šteta manja od 60 posto, ne može pomoći.  S druge strane, zakon ih koči jer imaju osiguranje, a na kraju će de facto izvisjeti. Štromar kaže kako za to postoji struka – vještaci koji mogu izvještačiti takve odluke osiguravajućih kuća.

Brine li Grad Zagreb dovoljno o svojoj imovini. Državni tajnik Uhlir nedavno je rekao kako Zagreb ne daje doprinos.

“Mi komuniciramo s nekim njihovim tijelima, razgovaramo. Najbitnije je da pomognemo ljudima”, kaže Štromar da će se na punu procjenu štete još pričekati.

“Ne možemo sad to reći, sutra-prekosutra ćemo imati preeliminarni izračun”, kazao je ministar.

Štromar nije želio odgovoriti je li Grad Zagreb transparentno izvršio nabavu i podjelu građavinskog materijala građanima za sanaciju domova.

“To je posao za neke druge. Dobro ako ako netko hoće pomoći, treba vidjeti na koji način. Nisam znao niti sudjelovao u tome”, kazao je.

Upitan tko kontrolira trošenje novca s posebnog računa, ministar kaže da to  radi revizija odnosno osoba koja je ovlaštena za kontroliranje računa.

“Volio bih da sve bude transparentno, da se zna tko je što dobio, ali i da građani budu zadovoljni”, kazao je Štromar dodajući kako je uvjeren da će biti zadovoljni i novim zakonom koji će biti u korist ljudi.

Exit mobile version