Štromar uputio DORH-u slučaj HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić: ‘Nemam ni mrvicu tolerancije’

FOTO: Općina Lovreć, Marko Prpic/PIXSELL

‘Revizijom će se također utvrditi daljnji postupci u spomenutom predmetu’

Ministar graditeljstva Predrag Štromar DORH-u je uputio predmet HDZ-ove načelnice Općine Lovreć Anite Nosić koja je preko APN-a uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu, a Povjerenstvo za sukob interesa je o tom slučaju otvorilo predmet.

“Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi daljnji postupci u spomenutom predmetu”, priopćio je u petak Štromar.

Poručio je kako nema “ni mrvicu tolerancije” prema bilo kakvoj zloporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do vlastita doma.

“Interna revizija je u tijeku, ako se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata”, istaknuo je Štromar.

Najavio je da će nakon dovršetka interne revizije, rezultate proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost.

Štromar ističe kako je subvencioniranje stambenih kredita mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Naglašava kako je temeljni cilj mjere pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do vlastita doma.

“Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS-ove stanove potpuno je neprihvatljivo”, poručio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Povjerenstvo otvorilo predmet

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa danas su RTL-u potvrdili da su o slučaju načelnice Općine Lovreć Anite Nosić “otvorili predmet” i da će ispitati je li u njezinu postupanju došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako je ponašanje načelnice Općine Lovreć Anite Nosić “apsolutno neprimjereno” te vjeruje kako će stranačka tijela odlučivati o tome.

Jutarnji list danas navodi da su im u Ministarstvu graditeljstva potvrdili da će Nosić morati vratiti 72.000 eura. Dnevnik navodi da je Nosić, iako živi u obiteljskoj kući u Lovreću, ipak prijavila prebivalište na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018. više od godinu dana nakon što je s HPB-om potpisala ugovor o kreditu. Prema Zakonu o lokalnim izborima, tim je danom izgubila i mandat načelnice. To znači da će, uz novac, morati vratiti i mandat, a riskira i kaznenu prijavu jer je već više od godinu dana nezakonito načelnica. Jutarnji navodi kako je u registru birača ona i dalje upisana u Lovreću.

Vijesti.hr

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja