UGINULA JE HUANITA

Stručnjaci iz Pule nisu uspjeli spasiti želvu- Svi bi se trebali zamisliti nad razlogom uginuća

Foto: Aquarium Pula / Facebook

Uginula je Huanita, glavata želva za koju je procijenjeno da je bila stara oko 25 godina, težila je 40 kilograma i imala je 68 centimetara dug oklop, izvijestio je Aquarium Pula.

Huanita je u Centar za oporavak morskih kornjača stigla 13. ožujka ove godine, a pronađena je na otoku Lastovu.

Prije nego je prevezena u Pulu, boravila je u ugovornoj veterinarskoj stanici u Splitu. Njeno stanje pri dolasku u naš centar bilo je vrlo kritično – Huanita je bila pothlađena i s manjim ozljedama uzrokovanim slučajnim udarcem plovila. Obraštaj na oklopu ukazivao je na to da već dulje vrijeme pluta na površini, piše Morski.hr

Pri dolasku u Centar, postepeno smo povisivali temperaturu vode u bazenu u kojem je Huanita boravila, a svakodnevno je dobivala infuziju i antibiotik, no usprkos tome odbijala je hranu. Stoga su obavljeni rendgenski snimci, na kojima nisu uočeni strani predmeti (udice i sl.).

Nakon desetak dana od dolaska u Centar, Huanita je ipak počela bolje reagirati, pomalo se samostalno hranila, no danas je – bez ikakvih naznaka da joj se stanje pogoršava – uginula.

Pregledom tijela, ustanovljeno je da su uzrok smrti dva plastična čepa koje je progutala i koja su joj ozlijedila crijeva do te mjere da više nije mogla probavljati hranu. Nažalost, na rendgenskim snimkama nije bilo moguće utvrditi takve ozljede crijeva (suženja, stenoze), kao ni prisutnost plastike – poručili su iz Centra za oporavak morskih kornjača.

Morski.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari