Stručnjaci upozoravaju – u špici sezone više ne smije rasti broj turista: ‘Nastavi li se ovako, sustav će se urušiti’

Foto: Ilustracija (Riječanin)

U Hrvatskoj trenutno odmara milijun turista, a brojke će još rasti. Stručnjaci upozoravaju – u špici sezone više ne smije rasti broj turista: ‘Nastavi li se ovako, sustav će se urušiti’

Slično je i s ostatkom Hrvatske. Sezona obara rekorde. Ovog vikenda stiglo je gotovo pola milijuna novih turista i ostvareno preko tri milijuna noćenja.

U prvih 7 mjeseci ostvareno je 1,8 turističkih noćenja što je za 15% više nego rekordne 2016. godine, reko je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreč.

Dok su plaže pune, puni se i državni proračun. Svake godine rastu prihodi od turizma.
2011. država je zaradila 6,6 milijardi eura, 2013. 7,2 milijarde, dvije godine nakon toga 7,9, a lani je zarada iznosila 8,6 milijardi eura. Ove godine očekuje se prihod od 10 milijardi.

Ipak to nije na razini glavnih konkuretana – Italije, Španjolske i Grčke jer tamo turisti troše 50 posto više novca nego u Hrvatskoj koja puca sada po šavovima!

“Prostora za rast u glavnoj sezoni u Hrvatskoj više nema. Dakle, mi smo iscrpili sve moguće izvore daljnjeg rasta turističke potražnje u glavnoj sezoni. U kolovozu ne bi smjelo više dolaziti do porasta broja turista”, reko je Siniša Topalović, Horwath Consulting.

Unatoč tome, broj noćenja može i mora rasti. Procjene kažu čak do 130 milijuna, samim time morali bi rasti i prihodi – do 20 milijardi eura! Ali do toga je dug put.

“Mi ćemo to stvorit na način da ćemo pred i posezonu razvući i napravit s posebnim oblicima turizma kao što je zdravstveni, gastronomija, svi oblici turizma, sve što ide, ali najveću značajku ćemo dat zdravstvenom turizmu”, rekao je Gari Cappelli, ministar turizma.

Sve te planove mora popratiti i izgradnja nove ili obnova već postojeće infrastrukture. Turisti veće platežne moći neće u osrednji smještaj.

“Hrvatska je zemlja gdje zapravo raspolažemo s resursima za destinaciju s pet zvijezdica, gdje imamo cijeli niz Unesco zaštićenih područja, vrhunske kulturne i prirodne baštine. S druge strane imamo infrastrukturu za proizvod s tri zvijezdice”, rekao je Gari Cappelli, ministar turizma.

A turizam je grana koja na životu drži cijelu Hrvatsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari