NOVI PUTEVI NABAVE

Stručnjak: ‘Bit ćemo preplavljeni kokainom. Heroinu cijena pada, a marihuani drastično raste’

Foto:PIXSELL

Tržište posvećeno proizvodima od kanabisa, tijekom tri mjeseca prodalo je proizvode u vrijednosti od 4,3 milijuna eura

Ilegalna trgovina drogom poremećena je zbog pandemije koronavirusa, ali su ”kraljevi droge” pokazali da mogu odgovoriti na taj izazov.

Naime, ogromne količine kokaina šalju brodovima u kontejnerima i komercijalnim zrakoplovima.

Pokazali su da su spremni preuzeti i veći rizik kako bi dostavili svoju robu.

“Temeljem činjenice da su zapljene kokaina bile veće nego što je to uobičajeno, može se reći da je Europa bila replavljena kokainom uoči zatvaranja”, rekao je za Reuters Bob Van Den Berghe iz ureda za droge i kriminal Ujedinjenih naroda.

Taj se trend nastavio iako su brojne europske države strogo ograničile kretanje stanovništva.

Snalaženje

Krijumčari su iskoristili situaciju s obzirom da je prijevoz voća, povrća i prehrambenih proizvoda tek neznatno pogođen novonastalom situacijom s kronavirusom.

“Pandemija u ovom trenutku nije imala utjecaj na prijevoz droge morskim putem. Tu se biznis nastavio kao da se ništa ne događa”, rekao je Michael O’Sullivan, čelnik europskog centra koji se bavi analizom operacija na moru.

”Možemo očekivati da će naše prostore preplaviti kokain kada mjere s COVID 19 popuste. Prijevoz kokaina se nastavio morskim putem, a ti se kontejneri u ovoj situaciji slabije provjeravaju i kontroliraju”, kazao je za RTL.hr pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

No, stručnjak kaže kako bi se cijene heroina mogle spustiti dok su cijene marihuane znatno porasle.

“Konkretno kod nas je većina ovisnika u tretmanu i dobivaju supstucijsku terapiju. Međutim, u pojedinim europskim zemljama dio ovisnika koji nije u tretmanu odnosno na supstuciji je nagrnuo u centre za tretmane kako bi dobili metadon jer nemaju novca za heroin. Što se tiče cijene heroina predpostavka je da bi trebao pasti jer je smanjena potražnja. No, marihuani je cijena znatno porasla”, pojašnjava Petković.

Promjene navika

Njegovu tvrdnju potrepljuje i izvješće koje je objavio EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Istražili su jesu li tijekom nedavnih ograničenja kretanja konzumenti promijenili ustaljene metode opskrbe i distribucije droga.

Budući da se situacija brzo mijenja, pregled ne daje sveobuhvatan pregled teme, nego preliminarne dokaze i sažetak događaja do danas.

Izvješće otkriva da su na analiziranim tržištima darkneta (Agartha, Cannazon i Versus) tijekom tromjesečnog razdoblja, pandemija COVID-19 i reakcije na nju dovele do povećanja razine aktivnosti, uglavnom vezano za proizvode od kanabisa.

“Tržište kanabisa je veliko i mnogi redoviti konzumenti kanabisa su se možda odlučili bolje opskrbiti, očekujući poremećaje na tržištu tijekom razdoblja izolacije”, navodi se u izvješću.

“To se u određenoj mjeri primjećuje u podacima gdje se u veljači i ožujku vidi porast internetske trgovine putem tržišta darkneta, i to najviše proizvoda od kanabisa”, navodi EMCDDA.

Za razliku od kanabisa, izvješće pokazuje da postoji pad potražnje za sintetičkim drogama koje se obično koriste u rekreacijskim okruženjima (npr. MDMA) dok ljudi ostaju kod kuće.

Tehnologija u službi dilera

Podaci o kanabisu pokazuju da su, s jedne strane, oni koji kupuju količinu kanabisa za fizičku preprodaju smanjili svoju aktivnost, predviđajući da bi preprodaja mogla biti teža zbog mjera fizičke udaljenosti. Istodobno, novi ili stalni kupci koji traže kanabis za osobnu uporabu povećavaju svoju aktivnost na tržištu. To može objasniti porast broja pojedinačnih prodaja kanabisa, ali smanjenje prihoda.

Cannazon, tržište posvećeno proizvodima od kanabisa, tijekom tri mjeseca prodalo je proizvode u vrijednosti od 4,3 milijuna eura.

Dobavljači su reagirali na različite načine. Čini se da neki pokušavaju održati povjerenje potrošača obavještavajući kupce da posluju na “uobičajeni” način. Drugi su reagirali na smanjenu potražnju za nekim drogama pokušavajući potaknuti prodaju pomoću marketinških tehnika (npr. popusta). Druga skupina odlučila je obustaviti svoje aktivnosti ili objasniti kupcima da mogu očekivati neke poremećaje.

Prelazak na internetsku opskrbu drogama mogao bi rezultirati većom uporabom društvenih mreža, sigurnih aplikacija za razmjenu poruka i tržišta darkneta. Čini se da se upućivanje na šifrirane poruke putem različitih aplikacija već povećava.

“Ako se dobavljači i kupci prebace na ovu vrstu tehnologije, aktivnosti neće biti vidljive kroz trenutačno praćenje darkneta, a zabrana će biti zahtjevnija”, zaključuje se u izvješću.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari