NAKON STRAŠNOG NAPADA

Stručnjak o napadu morskog psa u Egiptu, osvrnuo se na Jadran: ‘Povremeno dolaze tri vrste opasne za ljude’

Foto: Unsplash

Iako je napada bilo, važno je naglasiti da se Jadran nalazi u kategoriji mora koji su ‘posve sigurni za kupanje’

U Egiptu 68-godišnja austrijska državljanka preminula je nakon što ju je u vodama Crvenog mora u Egiptu napao morski pas. Morski pas joj je otkinuo ruku i nogu, a žena je očajnički plivala do obale. U Jadranu je u posljednjih 150 godina zabilježeno 11 smrti kupača od napada morskog psa, piše 24sata.

Zadnji smrtonosni napad bio je 1974. godine kada je u Lokvi Rogoznici kod Omiša velika bijela psina od pet metara zgrabila 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera.

”Zadnji zabilježeni napad u Hrvatskoj je bio 2008. godine. Podvodnog ribolovca je napala velika bijela psina. Ribolovac je sa sobom vukao ribu pa je za pretpostaviti da je napad bio zbog pokušaja otimanja ribe. Ribolovac je nastradao, a na sreću je preživio napad”, izjavio je stručnjak Alen Soldo.

Iako je napada bilo, važno je naglasiti da se Jadran nalazi u kategoriji mora koji su ‘posve sigurni za kupanje’.

”U Jadranu stalno žive ili povremeno borave 34 vrste morskih pasa. Normalno je da ćete na moru vidjeti morske pse jer to je njihovo prirodno stanište. 99.99 posto ljudi u Republici Hrvatskoj nikada neće uživo vidjeti morskog psa. Kod nas je desetljećima dolaze tri vrste koje su potencijalno opasne za ljude. One ne žive stalno u Jadranu nego povremeno zalaze. To su velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina”, rekao je stručnjak.

”Kod nas nikad nije zabilježen napad atlantske psine jer ona se uglavnom drži otvorenog mora, slično je i sa psinom dugonosom. Velika bijela psina je jedina eventualna mogućnost s obzirom na našu prozirnost mora i činjenicu da velika bijela psina ne ganja ljude već svoju hranu, a mi joj nismo prirodna hrana. Urbane legende su da morski psi prate brodove, ali to su besmislice”, objašnjava Soldo, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views