CIJENE GORIVA

VideoStručnjak: ‘S preradom u riječkoj rafineriji Hrvatska može ublažiti problem s visokim cijenama goriva’

Ipak ništa od očekivanog drastičnog poskupljenja cijena goriva!

Grabež za dizelom – kolone na benzinskim postajama, a poskupljenja ipak nema!

“Došlo je do velikog cjenovnog skoka i to bi bio veliki šok za naše građane i poduzetnike. Svjesni smo činjenice da je OPEC najavio smanjenje proizvodnje prije nekoliko dana i to je rezultiralo povećanjem cijene derivata”, rekao je ministar Davor Filipović.

Vlada je zadržala iste cijene, treći tjedan zaredom. Benzin ostaje na 10,72, a koštao bi 13 kuna. Neće poskupjeti ni dizel, a mogao je koštati čak 15,61. Plavi dizel ostaje na 8,49, a bez uredbe bi koštao 10,85.

No, za prijevoznike je to slaba utjeha

“Problem je veliki. Mi ne možemo, pogotovo gdje su godišnji ugovori, dizati cijenu svakih dva tjedna. Imate godišnji ugovor i možete jednom promijeniti cijenu, ne možete svaka dva tjedna. U svakom slučaju prijedlog je moj da se za sve prijevoznike cijena zamrzne na nekakvih šest mjeseci. I tu onda možemo dogovoriti normalne ugovore”, objašnjava Zdravko Bubnić iz Udruženja prijevoznika Zagreb.

Upravo zbog uredbi o cijenama, mali distributeri danas su Vladu tužili Ustavnom sudu.

“Predali smo Ustavnu tužbu nakon niza pokušaja da stupimo u kontakt s odgovornima u Vladi i da sagledaju naš položaj koji godinu dana traje jer mi ne možemo normalno poslovati, gdje gomilamo gubitke i tržišni udio”, tvrdi Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Dizela je na tržištu malo, pa bi zbog njega moglo biti puno problema

“Nažalost ovo što se događa s dizelom zadnje vrijeme ne sluti na dobro, tako da će cijene rasti, a nadam se da neće doći do nestašice”, kaže energetski stručnjak Davor Štern.

“Činjenica je da rat u Ukrajini, proizvodnja sirove nafte, da tu imamo članice OPEC-a, da to cjelokupna ta nekakva struktura se nekako stišće i naravno da postoji mogućnost da bi moglo doći do nestašica”, ističe Tin Bašić, osnivač cijenegoriva.info.

Može li Hrvatska što učiniti i ublažiti problem s potencijalnim nestašicama i visokim cijenama? Energetski stručnjak Štern tvrdi da može!

“S preradom u našoj rafineriji u riječkoj rafineriji mi bismo mogli doći do realnih vrijednosti koja bi bila rezultat prerade sirove nafte u našem pogonu, a on bi bio osjetno jeftiniji nego ovo što je na tržištu.Nemam sad sve parametre za izračun, ali to bi sigurno iznosilo 20 do 30 posto”, smatra Štern.

A već ovaj tjedan ministar na sastanku očekuje predstavnike naftne industrije.

“Očekujem da razgovaramo i vidimo kako dalje jer velika je neizvjesnost ispred nas. Ne možemo utjecati na kretanja na svjetskim tržištima, moramo pokušati zajednički ići kroz ovu krizu”, kaže Filipović.

Vlada je skratila trajanje svoje uredbe pa će odluku o novim cijenama goriva donositi već za tjedan dana, izvještava Goran Latković za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views