ŽELITE LI PRVO DOBRU ILI LOŠU VIJEST?

Stručnjakinja za prehranu kaže da cijene hrane postaju stabilnije, ali…

photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na pitanje zašto se poseže u ovom neizvjesnom trenutku za povećanjem cijena, Blažić je rekla kako je veliko pitanje kada su proizvođači kupovali sirovine za svoje proizvode

Na globalnom tržištu neizvjesnost oko cijena hrane nikada nije bila takva kakva je sada, kazala je savjetnica za prehrambenu industriju i poljoprivredu, Zvjezdana Blažić, gostujući u Dnevniku HRT-a.

Na pitanje zašto se poseže u ovom neizvjesnom trenutku za povećanjem cijena, Blažić je rekla kako je veliko pitanje kada su proizvođači kupovali sirovine za svoje proizvode.

“Prošle su godine u sezoni žetve cijene bile najviše, što inače nije slučaj i ako je tada vršena nabava, tada su proizvođači imali problem, stoga što su njihovi ulazni troškovi visoki”, pojasnila je.

Kaže da se, prema svim analizama, može vidjeti kako su proizvođačke cijene na hrvatskom tržištu rasle više nego što su rasle cijene u trgovinama te napominje kako multinacionalne kompanije svoju politiku cijena mogu sasvim drugačije formulirati.

Cijene postale stabilnije

“Vidimo velike kompanije da izjavljuju kako moraju zaštititi svoje marže u poslovanju. Naravno da oni rade za neki profit. Vidimo da potrošnja pada, mi to vidimo na hrvatskom tržištu, a vidi se to i na europskom tržištu. Vrlo vjerojatno neće biti nekakvog enormnog rasta cijena”, kaže Blažić.

Dodaje da veliki proizvođači imaju visoke cijene sirovina i to kompanijama poskupljuje troškove. Na pitanje, možemo li očekivati pad cijena na normalniju razinu, kaže:

“Vidimo da su cijene postale stabilnije, nema više tako velikog rasta kao prošle godine, ali zaista nije za očekivati da će cijene hrane pasti na razinu koja je bila prije pojave covida odnosno velikih poremećaja koji su nastupili 2021., a naročito početkom 2022. godine”, zaključila je Blažić, a prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari