HUT PESIMISTIČAN

‘Struja poskupila 143 posto, plin 105 posto, namirnice 20 posto’. HUT: Turistička sezona upitna?

Ilustraija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najavili su približavanje fizičkih pokazatelja onima iz 2019. godine uz planiran rast prihoda od 3,6 posto

Anketa provedena među vodećim domaćim turističkim kompanijama, a objavljena u publikaciji Hrvatske udruge turizma (HUT) Turistički impuls Q2 2022, otkrila je zabrinjavajuće podatke po turističku sezonu.

Kako navode, hotelijersko-turističke kompanije očekuju približavanje fizičkih pokazatelja onima iz 2019. godine uz planiran rast prihoda od 3,6 posto, no, tvrde, poslovanje u turizmu ove je godine pod dominantnim utjecajem visokog rasta troškova koji višestruko nadmašuje rast prihoda.

“Najveći porast u troškovima hotelsko-turističkih kompanija čine troškovi električne energije koji su ove godine, u odnosu na 2019. godinu, porasli 142,5 posto, zatim plina 105 posto, namirnica 20 posto, dok su troškovi rada u odnosu na 2019. godinu porasli 10,1 posto te su time premašili udjel od 30 posto u ukupnim prihodima kompanija”, govore.

Iz HUT-a su naglasili da se od srpnja, prema najavama, očekuje i dodatno povećanje cijena električne energije, a kompanijama čiji ugovori s distributerima električne energije ističu ove godine, imaju trošak električne energije viši za dva do tri puta u odnosu na prethodnu godinu, piše Turistički impuls Q2 2022.

“Sve brži rast troškova nažalost poništava optimizam zbog jačanja turističke potražnje za Hrvatskom i očekivanog povratka pa čak i premašivanja rekordnih brojki iz 2019.”, govori Veljko Ostojić, direktor HUT-a pa tvrdi kako bi rast troškova mogao i usporiti daljnji investicijski ciklus

Zaključuje i kako očekuju konkretnu pomoć države, posebice u pogledu cijene električne energije “imajući u vidu činjenicu da se oko 70 posto električne energije proizvodi iz domaćih izvora”, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari