RODITELJI GLAVNI IZVOR FINANCIRANJA

Video | Studenti na rubu, kako preživjeti plaćanje stana, menzu i troškove koji su u 3 godine narasli 22%: ‘Najviše ode na hranu’

Prema istraživanju Eurostudenta, standard studenata pada. Troškovi su u tri godine narasli za 22 % po semestru. Najveći dio svog budžeta studenti troše na smještaj i prehranu

Smještaj, prehrana, troškovi školovanja – studentski život u prosjeku košta 2700 eura po semestru. Jeftinije prolaze oni koji su smješteni u studentskom domu.

“Meni odgovara da sam u domu, jer stanovi su u Zagrebu jako skupi, menze su jeftine, a može se dobro pojesti. Žalosno je što ne može više studenata dobiti dom”, rekla je studentica Ema Lonjak. “Najviše izdvajam za hranu, puno jedem i puno treniram. Stan mi plaćaju roditelji”, kaže student Masimo Terlević. “Kad sam kuham to je jako skupo, jučer sam 7 eura platio pola kile pilećih prsa”, kaže student Valentino Savić Seifert .

Prema istraživanju Eurostudenta troškovi studiranja u tri godine narasli su 22 posto. Trošak smještaja po semestru u prosjeku iznosi nešto više od 950 eura. Za hranu studenti izdvajaju oko 800 eura, dok za izlaske, kave i druženja izdvajaju manje od 300 eura. Istraživanje je provedeno u lipnju prošle godine.

“Obično smo pratili pomak od 500 do 1000 kuna, ovo je sada drastični skok koji je nastavljen u ovoj godini nakon prikupljanja podataka. Cijena studiranja je znatno porasla i pitanje je može li se to slijediti i prijeti nam opasnost da obrazovanje kao javno dobro ne bude dostupno svima koji bi se mogli obrazovati”, rekao je Ivan Rimac, voditelj istraživanja Eurostudent.

Rezultati pokazuju da raste broj studenata koji žive kod kuće, a za njih 70 posto roditelji su glavni izvor financiranja. Kada je riječ o studentskim poslovima, tijekom cijelog studija radi 27 % studenata, a njih 40 posto povremeno. Uz studentski posao, pomažu i stipendije koje nije lako dobiti.

“Još uvijek živim na novcu koje sam zaradio tijekom ljeta na sezoni, poslije će mi mama slati. Teško da bi sad mogao nešto raditi, dok se još malo ne uhodam. Planiram odraditi opet sezonu i opet u drugu godinu krenuti s novcem od ljeta”, rekao je student Luis Veličković. “Moje troškove pokriva stipendija, roditelji ako zatreba, ja uz svoj studij medicinu baš i ne mogu raditi tako da je stipendija olakšala i meni i mojima”, rekla je studentica Sara Perić . “Ja sam upisala apsolventsku godinu kako bi i dalje imala prava na studentski smještaj, menzu i jer mogu raditi kao student”, rekla je studentica Ana Nakić.

Zaposlenje i sporiji tempo studiranja su povezani. Rezultati istraživanja pokazuju da studiranje u prosjeku traje između 7 i 9 godina. “Velik broj studenata tijekom studija radi kako bi mogli osigurati sredstva za studij. Mislim da je možda vrijeme da razmislimo o tome da studiranje usporenim tempom ne bude nešto što se mora plaćati iz svog džepa nego da bude jedan od modaliteta kako ljudi mogu studirati”, rekao je Ivan Rimac, voditelj istraživanja Eurostudent. Porazan je podatak da čak 40% studenata od studija odustane, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari