'KOMUNALNI RADNICI'

Studenti stručnih studija ljuti jer ih je Milanović nazvao ‘komunalnim radnicima’: ”Treba se javno ispričati”

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović jučer je ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenicu nazvao “Malim Malenicom” i poručio mu kako “dijeli lekcije iz prava, a predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima.” 

Milanović je dodao kako je Malenica na Pantovčak došao “njuškati” situaciju oko izbora šefa Vrhovnog suda, pišu Vijesti.hr

Naime, Milanović se tako narugao studentima Veleučilišta u Šibeniku, na kojem je Malenica bio dekan i profesor na kolegijima Upravno pravo i Upravno procesno pravo prije nego je došao u Ministarstvo. Ministar nije odgovorio na predsjednikovu opasku, samo je rekao kako se ne bi spuštao na njegovu razinu.

Međutim, studentica Dijana Radovniković koja studira Računovodstvo i financije na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu i odnose s javnošću u Zagrebu Milanoviću nije ostala dužna, piše Slobodna Dalmacija.

Dijana je ujedno je i predstavnica Inicijative Stop diskriminaciji studenata stručnih studija, koja okuplja 12 760 studenata.

Milanoviću je poručila da se srami te je osudila njegovu izjavu o studentima stručnih studija, koje je posprdno nazivao “komunalnim radnicima”.

Uputila je Uredu predsjednika RH i dopis u ime studentske inicijative “300=300” koja okuplja studente stručnih studija u borbi protiv diskriminacije.

“Oštro osuđujemo i zgroženi smo izjavom Predsjednika, koji je u medijskom istupu posprdno nazvao studente stručnih studija “komunalnim radnicima”. Smatramo da kao građani Republike Hrvatske ne zaslužujemo takav tretman, pogotovo ako se radi o visokom dužnosniku koji bi trebao biti predsjednik svih građana, pa tako i naš. Pitamo se kako zaustaviti diskriminaciju i predrasude, kada osoba tolikog utjecaja u javnom životu kao što je Predsjednik se odnosi prema studentima na ovakav način.

Iz tih razloga, smatramo da se Predsjednik treba javno ispričati svim studenticama i studentima stručnih studija koje je uvrijedio ovakvim načinom govora. Osobno ne mislim da je imao lošu namjeru nego njegovu izjavu smatram nepromišljenom i ishitrenom, pa stoga mislim da bi to trebao i dokazati priznanjem greške i isprikom te time poslati jasnu poruku cjelokupnoj javnosti o sprječavanju diskriminacije u Republici Hrvatskoj,” napisala je Radovniković, te je izrazila nadu da će Milanović ipak “postupiti ispravno i u interesu svih građana RH”.

Milanovićevu izjavu osudio je i predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola doc. dr. sc. Damir Jugo, ujedno i dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment: “Svjestan sam da je ona dana usred političke polemike predsjednika i ministra pravosuđa, ali ovako formulirana izjava je ne samo neoprezna, već i neprimjena i nekorektna prema Veleučilištu u Šibeniku, njegovim studentima, ali i studentima stručnih studija općenito. Želim vjerovati da će se predsjednik ispričati ili ispraviti, posebno s obzirom na to da je u tijeku rasprave o Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru dao javnu podršku studentima stručnih studija.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari