'OSTAT ĆE ISTO...'

Studentske stipendije rastu za 300 kuna: ‘Bezveze! Litra pelina poskupjela je za 14 kuna’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Osim toga došlo je i do suradnje sa studentskim centrima pa tako neće doći do poskupljenja studentskih obroka, odnosno menija. Njihova će cijena i dalje biti 6 i pol kuna

Na današnjoj sjednici Vlade paket mjera napokon je ugledao svjetlo dana.

Jedna od 20 točaka za pomoć građanima koje je premijer Andrej Plenković izrekao tiče se i studenata te studentskih centara.

Tako je otkrio da je pripremljeno još 2000 dodatnih stipendija pa će tako umjesto dosadašnjih 10 tisuća stipendija na temelju socio-ekonomskog statusa biti podijeljeno njih 12 tisuća.

“Vodimo računa i o našim studentima, onima koji su budućnost naše zemlje i koji će voditi zemlju u budućnosti. Idemo s potporama i to kroz veće stipendije i kroz potpore studentskim centrima”, rekao je premijer.

Ono što bi moglo najviše razveseliti studente je i povećanje mjesečne stipendije. Dosad su se prijavljivali na natječaj za stipendiju u vrijednosti od 1200 kuna. Stipendija se dijelila 9 mjeseci pa su tako studenti kroz akademsku godinu dobili 10.800 kuna.

Plenković je najavio da će stipendija sada iznositi 200 eura, odnosno nešto više od 1500 kuna. Vrijednost te mjere iznosi 45 milijuna kuna, a odlučili smo saznati što o svemu kažu studenti.

“Ova Vlada rijetko donosi dobre odluke, ali teška srca moram priznati da je ovo jedna od njih. Iako nikada nismo zadovoljni, mogli su podići još malo, ali dobro, nećemo sad tražiti dlaku u jajetu. S obzirom na to da je inflacija, mnogo studenata mora paralelno raditi i studirati pa će im ovih 300 kuna (ako uopće dobiju stipendiju) dobro doći”, smatra student Goran.

“Jako mi se sviđa mi se što je iznos stipendije porastao, iako smatram da je to trebalo biti napravljeno već i prije. Nama studentima svaka kuna itekako puno znači, a 300 kuna je zaista velika razlika”, poručuje studentica Paula.

Studenti u velikoj mjeri podržavaju podizanje stipendije, ali ima i onih koji misle drugačije.

“Bezveze raste za 300 kn kad je i litra pelina poskupjela 14 kuna, a kutija cigareta za 3-4 kune. Tako da je ta stipendija zapravo ostala ista”, smatra studentica Josipa.

Osim toga došlo je i do suradnje sa studentskim centrima pa tako neće doći do poskupljenja studentskih obroka, odnosno menija. Njihova će cijena i dalje biti 6 i pol kuna.

“S obzirom da često puta nema raznolike hrane i studenti iz dana u dan jedu istu hranu, barem je ova odluka doprinjela da ne moramo toliko plaćati. Pogotovo nama koji smo u domovima, svaka kuna se osjeti pa je dobro što će cijena ostati ista”, smatra student Luka.

Vrijednost te mjere iznosi 75 milijuna kuna.

Studentica Emanuela kaže da je super vijest što će cijena obroka ostati ista, ali smatra da bi se i minimalna studentska satnica trebala povećati što prije.

“Bilo bi dobro da i mi koji studiramo i radimo dobijemo kakvu naknadu budući da je minimalna satnica ostala ista”, objašnjava.

Podsjetimo, minimalna studentska satnica svake godine se poveća s 1. siječnja, a hoće li to biti i ovoga puta tako morat ćemo pričekati još neko vrijeme.

Dodajmo i da ono što je obećao sad već bivši ministar financija Zdravko Marić, danas je potvrdio i premijer. Tako se povećava neoporezivi limit zarade studenata s 15 na 24 tisuće kuna. Po novome studenti prestaju biti porezna olakšica roditeljima tek kada pređu 24 tisuće kuna.

Ta će mjera iznositi 246 milijuna kuna, a studenti će moći zaraditi devet tisuća kuna više, nego li do sada, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari