NO JE LI TO DOVOLJNO?

Video | Studiraju i rade, sada još motiviraniji – satnica je skočila za 90 centi: ‘Samoodrživ sam, nekad sam radio i 2 posla’

Od nove godine za gotovo 90 centi narasla je minimalna studentska satnica. Studenti zadovoljni, a pitanje je li to dovoljno i koliko košta njihov životni standard. Zbog rasta troškova, neki od njih rade cijelu godinu

Filip je student kriminalistike, a kad nije na predavanjima radi kao konobar.

“Samoodrživi sam student, to sam oduvijek htio, od 14 godine je tako. Bilo je perioda kad sam morao raditi i dva posla, uglavnom je riječ o ugostiteljstvo, ali radio sam svašta, i na provjerama instalacija, korisničku podršku”, rekao je student Filip Kovačić za RTL, piše Danas.hr.

Plaći za siječanj itekako se raduje. Od ove godine minimalna studentska satnica narasla je s 4,38 eura na 5,25 eura.

“Skočila je satnica za gotovo jedan eur, neka razlika će se osjetiti sigurno. Inflacija je sad stvarno sve digla u nebo, u vis, sve je skupo – pogotovo hrana, ali tu studentima barem menze pomažu”, rekao je student Filip.

Zbog rasta troškova, studenti rade tijekom cijele godine, povremeno ili čekaju sezonu. Rast minimalne satnice za 87 centi, slažu se, svima će dobro doći.

“Svoj prvi posao radila sam na drugoj godini fakulteta, satnica je tada bila 27 kuna, sada – tri godine nakon je 39 nekadašnjih kuna. Je li to sad baš dovoljno za podmiriti troškove? Možda da – za studente koji su u domu i jedu u menzi, ali što je s onima koji sami sebe uzdržavaju”, pita se studentica Laura Zagić.

“Planiram ove godine konobariti tijekom sezone, želim si zaraditi da mogu otići na putovanje, kupiti sebi nešto i olakšati svojim roditeljima”, rekao nam je i student Ivan Udiljak. “Ne radim tijekom godine, samo sezonu. Baš zbog te sezone ja si mogu priuštiti pribor za rad, za učenje”, otkrila nam je i studentica Elza Lakušić.

Na zagrebačkom Student servisu trenutačno je prijavljeno 31.700 studenata. Najviše poslova nudi se u ugostiteljstvu i u trgovinama, a visina satnice varira.

“Najbolje plaćeni poslovi su u IT industriji, teški fizički poslovi, instrukcije i prevoditeljski poslovi. Najbolje plaćeni poslovi se kreću od 8 eura pa na više, ima tu oglasa i po 12 eura, sve ovisi o kojem je poslu riječ i na koliko dugo se zapošljava”, rekao je Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu.

Od Nove godine maksimalan iznos koji studenti mogu zaraditi u godinu dana i ostati porezna olakšica roditeljima je 3360 eura, a upozoravaju za limit i iz Studentskog zbora. “S obzirom da je satnica 5,25 eura, brže se ispuni taj limit pa smatramo da bi porezni limiti trebali još rasti”, rekao je Berislav Žužić, v.d. predsjednika Hrvatskog studentskog zbora, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari