TRAŽE 600 EURA POVIŠICE

Video | Suci štrajkaju, no izvjestitelj sa suda otkriva: ‘Neki bi odlazili u četvrtak u podne i hvatali trajekt za otoke’

Dok suci štrajkaju, neki građani čekaju rješenje svojih sporova i dulje od deset godina

U tijeku je štrajk hrvatskih sudaca koji traže 600 eura veće plaće, i na manje ne kane pristati. Stoga je trenutno pravosuđe na pauzi, iako je i inače sporo. Hrvati hrvatskom pravosuđu, pokazalo se, baš i ne vjeruju.

RTL Direkt istražio je smatraju li građani da suci zaslužuju te povišice. “Pa, moji predmeti još traju! Neki su počeli prije više od 10 godina. Jasno da je previše, pogotovo za ljude, koji misle da su u pravu te žele da se što prije stvar riješi”, rekao je Darko Fadić.

Predsjednica Trgovačkog suda u Splitu Franka Buzov komentira tko je najnezadovoljniji u praksi: “Uvijek iz sudnice bar jedna stranka izlazi nezadovoljna, a ako djelomično prihvatimo tužbeni zahtjev, tada su obje stranke nezadovoljne. U situacijama stečaja, to apsolutno nema zadovoljnih stranaka. Većina građana koji se susreću sa sudom nisu zadovoljni.”

“To vam je kombinacija svega – i veliki broj predmeta, negdje nedostaje sudaca, ali mislim da je najveći problem veliki broj predmeta. A što se tiče županijskog suda tu su i vrlo složeni predmeti”, rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Novinarski izvjestitelj sa suda Mario Matana prenio je svoja iskustva. “Imali smo kroz godine niz primjera kada su suci odlazili s radnog mjesta puno prije nego službeno završio, hvatali su trajekti za obližnje otoke u četvrtak u podne.”

“Nekome nije dovoljno ni da mu se dođe s par milijuna eura. Ali nije dovoljna ni kirurzima ni drugim zanimanjima, koji bi isto puno veće plaće trebale garantirati tu neku nepotkupljivost”, komentirao je govoreći o poštenju pojedinih sudaca, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari