SUMNJIVA KVALITETA: Truju li se Hrvati jedući prve ovosezonske jagode?

Foto: Ilustracija (Riječanin)

U tijeku je ciljana akcija ‘potrage’ za pesticidima. Ako želite jesti provjerene jagode za kilogram ćete trebati izdvojiti 80 kuna

Jagode su preplavile tržnice i police trgovačkih centara, a nejednake cijene daju naslutiti kako je riječ o nejednakoj kvaliteti. Zato su Hrvatski proizvođači jagoda upozorili da veliki uvoz ruši cijenu domaćeg proizvoda. Ističu da se tek idućeg vikenda očekuje vrhunac berbe vrgoračkih jagoda, te da je cijenu nižu od 16 kuna po kilogramu teško očekivati.

“Imamo saznanja da je prije nekoliko dana u Hrvatsku ušlo deset šlepera s uvoznim jagodama. Toliki uvoz ruši, naravno, cijenu domaćeg proizvoda. Potrošači bi morali biti svjesni da sat i pol vremena od branja vrgoračka jagoda može biti, primjerice, na splitskoj tržnici, dok se ona u Španjolskoj bere zelena i mora se poprilično istretirati da bi ‘balzamirana’ stigla na police trgovine. Prije neki dan je i nama u pogon stigao fitosanitarni inspektor i naše jagode analizirao na čak 650 tvari. Svaki je nalaz bio uredan… Zato nas ljuti što se po novinama stalno piše da je jagoda najzagađenija pesticidima. Za uvoznu ne znam, a vrgoračka sigurno nije”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Mate Mihaljević čija tvrtka Lm Commerce godišnje proizvede 40 tona jagoda.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Iz Ministarstva poljoprivrede obavještavaju kako je u tijeku ciljana akcija u kojoj se, između ostalog, provodi i monitoring ostataka pesticida u voću i povrću na razini primarne proizvodnje.

“Inspektori Ministarstva poljoprivrede dosad su u 2018. godini obavili 11 nadzora na Zelenoj tržnici. Pregledavali su prodaju li OPG-ovi svoje vlastite proizvode. Naime, OPG-ovi smiju prodavati samo vlastite proizvode na tržnici, a ako prodaju tuđe proizvode, moraju biti registrirani za djelatnost trgovine. Nakon provedenog nadzora, donesena su dva rješenja o privremenoj zabrani stavljanja na tržište voća i povrća te su podnesena i dva optužna prijedloga protiv nositelja OPG-ova”, objavilo je Ministarstvo.

Ističu kako je prošle godine pregledano 780 kilograma jagoda u svim županijama i rezultati nisu bili zabrinjavajući za potrošače. Nepravilnosti su bile utvrđene u tri slučaja i to zato što trgovci voćem nisu bili registrirani u upisniku Nepravilnosti vezane za kvalitetu i označavanje nisu utvrđene. Osim toga, svi uzeti uzorci jagoda u 2017. godini bili su u skladu s normama o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Utvrđeno je i da neki OPG-ovi prodaju tuđe proizvode prod imenom svog gospodarstva.

Ako želite biti sigurni da jedete zdrave i kvalitetne jagode preporučuju se one s oznakom “bio” pa mjerica ovih jagoda težine 250 grama košta 20 kuna, što bi značilo da se za kilogram treba izdvojiti 80 kuna.

Prve vrgoračke jagode u maloprodaji dostižu cijenu od 35 do 40 kuna po kilogramu, zahvaljući maržama prekupaca i trgovaca, dok su uvozne i dvostruko jeftinije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari