Postala je i vruća roba u oglasnicima. Trenutno 90 prodavača nudi svoju mast od 10 do 20 kuna, a mesar Siniša Došlin kaže: Mast je uvijek bolja od ulja’
Možda djeluje kao neugledna masa, no vraća se u velikom sjaju. Jeftinija je od ulja, a sve se više koristi i zbog okusa kojeg daje hrani. Mast je neizostavna i na OPG-u koji smo posjetili, izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.
“Sasvim su drugi okusi piletine koja se poha na masti, nego na onoj koja se poha u ulju. Ti okusi se ne mogu uspoređivati”, govori nam Ivan Halapir, vlasnik OPG-a.
Svinjska mast ima veću otpornost na visoke temperature od običnog biljnog ili suncokretovog ulja pa je idealna za pripremu hrane koja se peče ili prži.
“Mast se rastopila na vatri, to je duboka masnoća. Meso je išlo u tempuru i poha se u toj dubokoj masnoći. Nju ne smijete previše tjerati vatrom jer se onda hoće pjeniti. To mora ići polako i onda će ona sve svoje okuse prenijeti na meso”, pojašnjava Halapir.
Ulje je prije 50 godina gotovo u potpunosti zamijenilo svinjsku mast, no kuhinja naših baka se vraća i da stvar bude bolja doista ispada da je zdrava. Da, zdrava. Dakle nema straha od debljanja ili začepljenja žila zbog masti. Nutricionisti je uspoređuju s maslinovim uljem.
Nutricionistica Karmen Matković Melki kaže: “Ono što je interesantno prokomentirati je da je sastav kiselina svinjske masti puno sličniji maslinovom ulju nego što bi na prvu procijenili ili rekli i to je zapravo taj povoljan, dobar efekt na organizam. No, isto tako treba reći da nije svaka svinjska mast ista. Njena kvaliteta ovisi o prehrani same svinje od koje se mast dobiva.”
Ali kako svinjske masti baš i nema na policama trgovačkih lanaca, postala je vruća roba na oglasnicima. Trenutno više od 90 prodavača nudi svoju mast, traže od 10 do 20 kuna po kilogramu. I kako god okrenuli, jeftinija je od ulja.
Računica je sljedeća: recimo da je cijena kilograma svinjske masti 20 kuna. Taj kilogram mast izdržat će vam koliko i 4 boce suncokretovog ulja. Jedna litra košta 18 kuna, no četiri su 72 kune. Oni na ulju, u startu plaćaju 50 kuna više.
Mast hvale i mesari koji je imaju u svojoj ponudi.
Mesar Siniša Došlin kaže: “Mast je uvijek bila puno bolja od ulja. To su ljudi nekad morali razvikati ulje, reklamirati ga, a sad se vraćamo na ono prirodno i domaće. Nju možete samu jest, dodati na kruh, staviti i začine. Kad se peče meso puno je boljeg okusa, može se stavljati u razna pečenja.”
A može se i reciklirati. Dakle ista ova mast koja se koristila u pripremi naše pohane piletine može se bez ikakvog straha koristiti još tri do 4 puta, dok se ulje već nakon prvog korištenja mora baciti, izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.