UŽAS U KARLOVCU

SUSJEDA IZ PAKLA?! Nesnosan smrad iz stana proširio se na cijelu zgradu; Stanari tužili vlasnicu…

Photo: Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL
Stanari zgrade u Nazorovoj ulici u Karlovcu odlučili su tužiti svoju susjedu zbog smrada iz njenog stana, koji naročito ljeti i tijekom velikih vrućina, dopire i do drugih dijelova zgrade, javlja Kaportal.
Tužbi se priključio i upravitelj zgrade, tvrtka Inkasator, koja je nekoliko puta upozorila ženu da vodi računa o higijeni svojih kućnih ljubimaca. Nisu pomogli ni postupci komunalnog redarstva i veterinarske inspekcije, jer cijela zgrada smrdi već 15 godina.

Tvrde kako žena drži više ljubimaca od propisanog u užem centru Karlovca u svom stanu punom fekalija. Dodaju da kroz već trula vrata smrad izlazi u ostatak zgrade te da je zbog toga moraju izbjegavati čak i u trgovini. Naglasili su kako osoba koja uđe u lift iza nje “ne diše” te istaknuli da ona uopće ne izvodi pse u šetnju, prenosi Net.hr

Tvrde da su joj pokušali nekoliko puta pomoći očistiti stan, no ona je to odbila. Pisali su i brojnim institucijama, kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali nije pomoglo. Jedna se obitelj već iselila iz zgrade, a sada ne može dati stan u najam. Jedna susjeda, pak, ne može zbog smrada otvoriti prozore ni vrata svog stana, a i drugima je otvaranje prozora problematično, naročito ujutro. Susjedi navode kako su djeca iz zgrade dobila mačju šugu i povraćala po hodnicima.

Sud proveo očevid

Tužena susjeda je na sudu rekla kako se ne smatra nadležnom za taj problem, jer je on u ingerenciji veterinarske inspekcije i komunalnog redarstva koji provode postupak protiv nje. Porekla je da drži previše životinja te dodala da im održava higijenu i ne zanemaruje ih. Navela je i da je 13. svibnja 2019. veterinarska inspekcija utvrdila da posjeduje samo tri psa i pet mačaka koji su uredno čipirani, redovito cijepljeni te uredni i dobro paženi, zbog čega su utvrdili da nema osnove za poduzimanje bilo kakvih mjera protiv nje.

Kako bi sud utvrdio što je istinito, proveden je još jedan očevid. U njemu je utvrđeno kako su prozori i vrata njenog stana zapušteni te da su u stanu uočeni pas i nekoliko mačaka. Hodnik zgrade su ocijenili čistim te nisu osjetili nikakve neugodne mirise, ali ni pronašli tragove izmeta, životinjskih dlaka i ostalog biološkog otpada. No, jedan od svjedoka je sudu rekao kako je ona nabavila novi otirač i dva dana prije očevida špricala ispred stana s nekakvim sprejem.

Nisu nadležni za smrad u zgradi

Sud se nakon svega proglasio nenadležnim za utvrđivanje koliko ona ljubimaca i u kojim uvjetima smije držati u stanu. Nadležnost za provođenje mjera i nadzor prebacili su na veterinarsku inspekciju. Sud je na kraju presudio da žena mora očistiti i dezinficirati svoj stan te ga i ubuduće držati urednim. Mora još platiti i 772,80 kuna sudskih troškova.

“Sud zaključuje da je smrad koji se osjeća iz stana tužene prekomjeran za stambenu zgradu u kojoj žive tužitelji i tužena. Stoga je sud udovoljio tužbenom zahtjevu tužitelja ocjenjujući ga osnovanim, te je naložio tuženoj da očisti stan i da ga drži čistim i urednim ubuduće. Ovo iz razloga kako ne bi iz stana ubuduće izlazio smrad – izrazito jaki intenzivni mirisi koji onemogućavaju stanare zgrade u normalnom i uobičajenom korištenju svojih stanova i zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Sud osobito ističe činjenicu da ovakvom odlukom sud štiti prije svega zdravlje stanara zgrade, osobito djece”, obrazloženo je u presudi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views