PORAST NOVOZARAŽENIH

Susjedna Slovenija uvodi stroge mjere; Od srijede nikud bez covid potvrde

Foto: Facebook/Visit Ljubljana

U Sloveniji u zadnja 24 sata nije bilo preminulih zbog covida-19, ali se i dalje pogoršava epidemiološka slika pa je uz manji broj testiranja (2.720) potvrđeno 559 novih zaraza što je 242 više nego prije sedam dana.

Postotak pozitivnih 20 posto

Postotak pozitivnih testova među testiranima iznosio je 20,6 posto, broj aktivnih slučajeva zaraze 9.652, a 14-dnevna incidencija 455, objavio je nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Trenutačno je hospitalizirano 292 oboljelih i to zabrinjava epidemiologe zbog ograničenih bolničkih kapaciteta i medicinskog kadra.

Predsjednik države Borut Pahor ovih je dana ponovo pozvao građane da se cijepe u što većem broju, posebno starije od 50 godina koji su ugrožena skupina, a ministar zdravstva Janez Poklukar upozorio je da u bolnice dolaze i mlađi oboljeli koji nisu bili cijepljeni.

Do sada je u Sloveniji objema dozama cijepljeno 44 posto ukupne populacije te se cilj vlade da se cijepi barem 70 posto stanovništva čini sada neostvarivim jer se tjedno cijepi manje od 25 tisuća osoba, piše Index.

Nove mjere od srijede

Zbog širenja epidemije i premale procijepljenosti slovenska vlada objavila je da će se od srijede početi oštrija primjena tzv. PCT. uvjeta (preboljeli, cijepljeni, testirani), s rijetkim izuzecima.

Taj uvjet vrijedit će za sve zaposlene i korisnike usluga u privatnom sektoru, pa bi se oni, ako nisu cijepljeni ili preboljeli covid-19 morali redovno testirati, čak i za ulazak u trgovačke centre. Od tih propisa bi bile izuzete manje  trgovine hranom i životnim potrepštinama.

Još ranije, ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je mogućnost da će u državnoj upravi svi koji dolaze u kontakt sa strankama morati biti cijepljeni ili dokazivati da su covid već preboljeli.

Takve odluke i najave vlade izazivaju kontroverze i protivljenja, a vlada ih tumači potrebom da se pred vrhunac novog vala epidemije imunizira što veći dio populacije te ističe da u slučaju pridržavanja svih mjera više ne bi trebalo uvoditi zatvaranja kao prošle zime i u proljeće.

Ministar Poklukar izjavio je ovih dana da ne isključuje u cijelosti da bi vlada u slučaju velikog pogoršanja stanja ponovo mogla proglasiti stanje epidemije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views