SUTRA POČINJE DRŽAVNA MATURA: Strože kazne za prepisivače, test pod nadzorom politike

Za manje od 15 sati počinju prvi ispiti državne mature – vjeronauk i biologija

Četrdeset tisuća maturanata u svojim kalendarima će morati paziti na ove datume: 14. i 15. lipnja piše se obavezni esej i test iz hrvatskog jezika. 21. lipnja je engleski, a 23. matematika. Nakon izbornih predmeta, maturanti će preokrenuti list kalendara i 13. srpnja dočekati objavu rezultata.

Prošle godine nizao se skandal za skandalom. U učionice se provaljivalo, ispiti su kružili društvenim mrežama i pisale su stare teme. Stoga je ovogodišnja matura veliki test za maturante, ali i za sve koji je provode.

Ravnateljica Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić kazala je za RTL Danas kako je policija pojačala ophodnju oko škola gdje se nalaze ispiti kako ne bi došlo do krađe.

“Promjenili smo pravila koja smo jedino i mogli kao Centar. Ta pravila se odnose na one koji će pokušati prepisivati ili otuđiti ispit. Ako ih se uhvati, iduće dvije godine neće moći izaći na ispit. Recimo, ako u Belgiji netko takvo nešto pokuša, pet godina ne može ništa polagati, uključujući i vozački ispit”, pojasnila je.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari