NEUREĐENOST TRŽIŠTA

Svaka druga svinja nam je iz uvoza: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Štete koje mogu nastati u ovom trenutku procjenjujemo na više od 100 milijuna eura, kaže predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja

Od početka pandemije koronavirusa dogodio se blagi pad cijena europske svinjetine da bi prije desetak dana cijena doživjela stmoglav pad nakon pojave afričke svinjske kuge u Njemačkoj.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da početkom godine sektor svinjogojstva u Hrvatskoj u prvi mah nije zabilježio značajne probleme u poslovanju jer je održan nesmetan plasman po dobroj cijeni. Zatim je uslijedio pad potražnje pa čak i stagnacija te je došlo do pada cijena, piše Slobodna Dalmacija

Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije braća Pivac naglašava da je Hrvatska što se tiče svinjogojske proizvodnje, na samom dnu europskih zemalja te da je u Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj i Austriji svinjogojstvo strateška gospodarska grana i izvozni proizvod: “Te su zemlje, kao i Srbija, ostvarile stopostotnu samodostatnost po pitanju svinjskog mesa, dok je Hrvatska, u odnosu na broj stanovnika, najveći europski uvoznik svinjetine” .

Ogromne štete

Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja naglašava da poremećaj tržišta u Njemačkoj koji je izazvan pojavom bolesti afričke svinjske kuge te neuređenost tržišta poljoprivrednih proizvoda, Hrvatskoj će nanijeti ogromne štete u svinjogojstvu.

“Štete koje mogu nastati u ovom trenutku procjenjujemo na više od 100 milijuna eura. Ovisno o turističkoj sezoni, Hrvatska potroši oko tri milijuna komada svinja, a proizvede između 40 i 50 posto”, naglašava Kuterovac, dodajući da je ipak, najveći problem neuređenost tržišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari