DOSTAVLJAČI POD LUPOM

Video | Svaka peta torba pala na testu! Prljave, nedovoljno dezinficirane… Evo što su našli inspektori 

Nedjelja popodne, dostavljači u akciji. No, koliko je sigurna hrana na njihovim leđima?  Više u video prilogu 

Sanitarna inspekcija diljem zemlje imala je veliku akciju i otkrila niz nepravilnosti u lancu dostave – od prljavih torbi do jela koja ne zadovoljavaju mikro-biološke standarde 

Nedjelja popodne, dostavljači u akciji. No, koliko je sigurna hrana na njihovim leđima? 

Neki misle da jest, drugi opet nisu sigurni. 

Od poznatih do manje poznatih restorana – inspektori su naručili različitu hranu. Dostavljače koji su ju donijeli i zaustavili su, ali i provjerili. Gledalo se u kakvom su higijenskom stanju termobox torbe, ali i osobna higijena dostavljača. 

I dok su neke bile doista uredne, u 20 posto njih utvrđena je nehigijena i nedostatak pranja, čišćenja i dezinfekcije. 

Da ima svakakvih dostavljača potvrđuje nam i Nader, koji pet godina radi taj posao.  

Dostavljač Nader Wahec otkrio nam je koliko često mijenja torbu u kojoj dostavlja hranu i kaže: „Iskreno – svaka tri, četiri mjeseca. Ali vidim kakva je torba, vodim brigu da ona bude čista, udobna kad ju nosim na leđima, i svaka četiri ili pet dana očistim je alkoholom i papirnatim ubrusom – to je minuta posla.“ 

Ali priznaje, ne misli da to rade svi. 

Da doista ne rade, utvrdio je i Inspektorat. Osim torbi, nadzirali su i agregatore. U 20 takvih nadzora utvrđeno je više od 30 nepravilnosti. Izrečeno je i 15 kazni u iznosu od 3590 eura. 

Na iste probleme stalno se žale i na platformi „Halo inspektore“. Josip Kelem iz te inicijative kaže nam: 

„Žale se na nečistoću, na loše održavanje i na smrad koji se širi iz spremnika u kojima se dostavlja hrana. Poseban problem je nehigijena dostavljača koji često, posebice u trgovačkim centrima, ostavljaju nesnosan smrad, što pokazuje da oni koji rukuju s tom hranom ne vode računa o higijeni.“ 

U 28 nadzora dostave hrane inspekcija je 24 uzorka odnijela u laboratorij. U njih 10, što je 42 posto, uočeni su higijenski nedostaci u pripremi hrane, pa su u tijeku nadzori u restoranima. 

Naš sugovornik s početka priče kaže – svjestan je da potrošači očekuju da hrana stigne topla i u čistoj kutiji, ali problema ima i s restoranima. 

Dostavljač Nader nam kaže: „Mi dobivamo tu dostavu, mi nemamo nikakav kontakt s hranom direktno – a ta hrana unutra, koja je u plastičnoj posudi ili kartonskoj, ima još tu vrećicu – i tu vrećicu stavljamo u torbu.“ 

Iz Državnog inspektorata apeliraju na restorane da na tržište moraju staviti sigurnu hranu, ali i osigurati higijenske uvjete u kojima se hrana priprema te da ju moraju dobro zapakirati kako bi naručitelj bio siguran da mu je naručena hrana netaknuta i bez kontaminacija dostavljena, piše Net.hr

Više u video prilogu. 

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari