VELIKA ODRICANJA

Video | ‘Svaki put kad vidim račun padnem u nesvijest’: Vlada najavljuje nove mjere, građanima ni dosadašnje nisu dovoljne!

Nižu se reakcije nakon što smo otkrili da već od ožujka cijene uvoznih i domaćih proizvoda poskupljuju 10 posto! Ta je vijest jučer pomalo iznenadila Vladu, koja je očekivala primirje barem do travnja. Danas, najavljuju nove mjere, a mnogim građanima ni dosadašnje nisu dovoljne za dostojan život

I prije korizme krenula su prisilna odricanja. Ne iz želje, iz potrebe,izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

„Niti meso više toliko ne jedem, riba je isto skupa užasno”, govori Tatjana Karahanjan iz Zagreba.

„Odrekla sam se puno stvari kad idem u dućan i svaki put padnem u nesvijest kada dođem doma i vidim račun”, kazala je Đurđa Rosandić iz Zagreba.

Račun koji će za tjedan dana biti još skuplji – kazao je tako jučer u našoj emisiji prvi čovjek najveće distribucijske tvrtke u zemlji i najavio poskupljenja – i to 10 posto.

„Čula sam to – nemam što za reći, oni koji su najsiromašniji bit će još gladniji. Mi srednji sloj ćemo nekako preživljavati, a oni najbogatiji – njih baš briga”, govori Renata Rade iz Zagreba.

Kako će biti – nisu zabrinuti samo građani, nego, čini se – i Vlada, koju je najava novih poskupljenja – iznenadila.

„Cijene su nešto što nas naravno brine. Najave koje sam čuo o podizanju cijena, moram reći da nisam siguran kako bi ih uopće komentirao. Mi pratimo cijene i zabrinjava nas svaki porast cijena”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

„Ja u trgovini da vam budem iskren nisam vodio analizu, ali vidio sam da su kafići dosta poskupjeli – neki”, kazao je potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Za razliku od ministra, građani si to ne mogu priuštiti. Poput detektiva – svaku cijenu prate.

„Svi gledaju sada neke akcije – masu prijatelja mi govori – akcija je ovdje, akcija je ondje. Počinjemo tako živjeti”, govori Damir Bavčević iz Splita.

„Vidim da je jako teška situacija, i općenito – ne sviđa mi se politička situacija”, kazala je Marija Bradić iz Splita.

Zbog čega cijene i dalje rastu, ako inflacija pada – pravo je pitanje za ministra…

„S obzirom na to da su i cijene energenata kod nas i na svjetskim tržištima u padu – i cijena struje i cijena plina i svih ostalih inputa – ne znam čime potkrjepljuju oni koji dižu te cijene potrebu za podizanje cijena”, govori ministar Primorac.

„Najveće povećanje cijena goriva i plina je bilo u vrijeme sjetve – to je bilo 8, 9 i 10 mjesec. I onda je prirodno ako sjetvu imate kad su najveće cijene goriva da onda to ima reperkusije na cijenu poljoprivrednih proizvoda kada bude žetva – žetva je blizu i više je nego jasno da dolazi povećanje cijena”, kazao je prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Boris Podobnik.

Dolazi povećanje cijena, a dolaze i nove mjere.

„Mi pripremamo nekoliko scenarija, nismo još donijeli konačnu odluku vezano uz mjere koje su na snazi, koje ističu 31.3. Veći dio tih mjera će najvjerojatnije ostati na snazi”, govori Butković.

No pitanje je jesu li trenutačne mjere dovoljne, jer standard građana i dalje pada, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari