SAVJETI ZA ŠTEDNJU

Video | ‘Svakome negdje cure novci’: Koliko bi trebalo imati plaća u zalihi? Toni Milun savjetuje kako ublažiti udar inflacije!

Profesor matematike i financijski vloger Toni Milun gostovao je u RTL Direktu, a prokomentirao je i kako stoje Hrvati u odnosu na druge zemlje po pitanju financijske pismenosti.

“Mjerenja iz 2020. godine kažu da ispadamo prosječno ili iznad prosjeka. Ne znamo se ponašati, ponašanje i stavovi su dva elementa financijske pismenosti u kojoj smo loši”, govori.

Upitan koliko je teško ljude u Hrvatskoj educirati kako da štede, kad nemaju od čega štedjeti, Milun govori kako često drži edukacije, ali u redu je samo kada prenosi znanja, ne i kada zadire u ponašanje.

“Svi mi mislimo da se ponašamo dobro, ali to ne vidimo na onom drugom”, ističe.

Dodaje kako se pokazalo da je veliki interes Hrvata za financijskom pismenosti jer okupili su stotine ljudi željnih znanja. Bilo je to i prvo predavanje, a iduće godine planiraju se već četiri.

Savjetovao je i što svatko od nas može napraviti da ublaži udar inflacije.

“Svatko može napraviti nešto, svatko ima negdje gdje mu cure novci. Možda nam curi struja jer ju držimo upaljenom. Iza 22 sata je jeftinija struja, a možemo i kupovati neke jeftinije šampone recimo, koje nismo do sada koristili, a 4 su kune jeftiniji”, kaže.

Preporučuje i voditi se parolom “prvo plati sebi”, a to znači da se dio plaće izdvoji u dobrovoljnu mirovinsku štednju ili neki drugi način investiranja.

“Izdvoji ako možeš, ali popravit će se situacija, krize su bile i prošle, proć će i ova”, navodi.

Upitan je i oko toga koliko plaća treba posjedovati u zalihama. Milun kaže da se smatra optimalnim imati od tri do šest jer kada je recesija, čovjek ostaje bez posla. Pretpostavlja se i da u roku od nekoliko mjeseci isti možemo pronaći.

Dakako, treba i zapisivati troškove. Milun je isto radio svakog dana 30 dana i zaključio kako na neke stavke troši više i nego je mislio, piše RTL.

“Možemo imati samo određen broj užitaka koje si možemo dopustiti”, navodi.

“Moramo znati potrebe i želje. Moramo vidjeti koliko želja možemo ispuniti. Uz inflaciju, moramo smanjiti broj želja”, dodaje.

Naposljetku, kaže da je uvijek opija i pronaći drugi izvor zarađivanja. “Postoje poslovi čišćenja, zašto to ne bi radili?” zaključuje Milun za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari