STIŽE CJEPIVO

Sve je spremno za skladištenje Pfizerovog cjepiva; Ovo je jedna od lokacija na kojoj će se čuvati čak 80 tisuća doza

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Stručnjaci HZJZ-a već su obavili inspekciju i pregled prostora u kojem će se cjepivo skladištiti

Prve doze cjepiva koje je razvio BioNTech u suradnji s Pfizerom u Hrvatskoj se očekuju u subotu i one veće ture skladištit će se na nekoliko mjesta, a među njima je i Institut “Ruđer Bošković, piše Jutarnji list.

”Institut “Ruđer Bošković” zaprimio je upit Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sredinom studenoga o kapacitetima koje imamo na raspolaganju za skladištenje cjepiva na temperaturama od minus 80. Institut na raspolaganju ima kapacitet za 1000 litara na minus 80 stupnjeva, što bi, ovisno o veličini ampula, odnosno ambalaži, bio ukupan kapacitet za oko 80.000 doza”, kazao je za Jutarnji list ravnatelj Instituta David M. Smith.

Spremnici s cjepivom putuju s nečim zanimljivim

Smith je rekao da su stručnjaci HZJZ-a obavili inspekciju i pregled prostora u kojem će se cjepivo skladištiti, no prva tura ipak se neće čuvati u IRB-u. Ipak, prostor je pod stalnim nadzorom, a zadužene službe obilaze ga, kaže Smith, po danu i po noći. To je velikim dijelom upravo zbog činjenice da se cjepivo Pfizera i BioNTecha mora čuvati na već spomenutoj temperaturi.

”Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bili su u pregledu ledenica te izvršili uvid i potrebna mjerenja. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, ova tura cjepiva koja stiže neće se skladištiti na IRB-u jer HZJZ već za prvu turu ima osigurane kapacitete skladištenja”, rekao je Smith.

Za skladištenje cjepiva napravljeni su posebni spremnici te će svaki od njih sadržavati od 1000 do 5000 doza. Zanimljivo je i da će svaki spremnik s cjepivom, odnosno termalne kutije koje će održavati hladnoću, imati i GPS. Kutija se smije otvarati najviše dva puta dnevno, a  na temperaturi predviđenoj za čuvanje, cjepivo se može čuvati i do šest mjeseci.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari