ŠTO KAŽU BROJKE?

Video | Sve je više paleži, prijetnji i krim obračuna. Koliko je zapravo Hrvatska sigurna zemlja?

Buran tjedan za policiju. Od Uskrsa gotovo svakog dana gorjeli su automobili. U Splitu je usred dana propucan pripadnik krim miljea, jedan od osumnjičenih se predao, za ostalima se traga… RTL Dosje analizira je li Hrvatska sigurna zemlja

Je li ranjavanje sa Skalica najava novih obračuna u Splitu? Policija je još uvijek na mukama. Najmlađi osuzmnjičenik – Alen Radić sam se predao, no preostalih troje još je u bijegu.

Obračuni unutar splitskog krim miljea bili su i prošle godine – kada je na planini Kozjak likvidiran Petar Vuknić, pripadnik najpoznatije zločinačke organizacije – čije je uhićenje snimila i policija, a čije suđenje još uvijek traje.

Prošlotjedni obračun dogodio se usred bijela dana – svega 50 metara od vrtića, kada je u potkoljenicu propucan Josip Čubelić, Čuba.

Trenutak uoči pucnjave snimile su i nadzorne kamere koje je objavio RTL. Čuba je stari policijski znanac, osoba burne prošlosti koji je široj javnosti poznat još iz 2017. kad ga je policija teretila za jedno propucavanje nakon čega je završio mjesec dana u istražnom zatvoru.

“U ovoj godini na području grada Splita je ovo prvi zabilježeni pokušaj ubojstva, a nemamo zabilježenih ubojstava. Također u prošloj godini imamo samo jedan pokušaj ubojstva i 7 pokušaja ubojstava bez vatrenog oružja, tako da možemo reći da je Split siguran grad”, govori Jerko Kurevija, glasnogovornik Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Iako se nakon ovakvih scena stječe dojam da je organizirani kriminalitet u porastu, situacija, čini se po statistici, i nije tako alarmantna.

U prva tri mjeseca ove godine bilo je 5 ubojstava, dok je u istom razdoblju lani bilo 11 (-54,5%). Manje je bilo i pokušaja ubojstava, 18 za razliku od njih 25 lani. (-28%).

Dvostruko više bilo je jedino prijava djela organiziranog kriminaliteta. Ove godine 711 što je 51 posto više nego lani. (+51,3%).

“Hrvatski građani mogu biti sigurni da je Hrvatska sigurna država, ali apsolutne sigurnosti nema”, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Svjesni su toga i turisti koji Hrvatsku često odabiru za svoju destinaciju za odmor.

Osim Splita, za podzemlje se sumnjalo da stoji i iza sumnjive paleži automobila…jer na uskrsno jutro izgorio je luksuzni X6 sutkinje u Osijeku, koja je sudila u brojnim eksponiranim slučajevima – od Franje Varge i Blaža Curića, preko Drage Tadića, Čepinaca pa do Zdravka Mamića.

“Tražim da ova istraga koja bude provedena bude najprofesionalnija moguća, smatram da ravnateljstvo policije mora direktno biti uključeno u to, a po mogućnosti i SOA”, rekao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda.

Dan kasnije doznalo se i za zapaljeni automobil državnog inspektora u Splitu, a potom su gorjeli i automobili policajaca na Cresu od kojih je jedan načelnik postaje.

I taman dok su krenule analize tko bi mogao stajati iza kojeg požara i tko se kome zamjerio, policija je razotkrila nevjerojatne stvari – sutkinji je auto zapalio susjed. I to zbog parkinga. Razotkrile su ga nadzorne kamere koje je postavila njegova obitelj. Da stvar bude zanimljivija, pojavio se i na očevidu praveći se da nema veze s događajem.

Bizaran razlog i na Cresu – policajcima je auto zapalio umirovljenik i to jer su ga živcirali. Počinitelj još nije pronađen jedino za Split, tako da je još uvijek misterij tko je državnom inspektoru u 15 dana već dva puta zapalio automobil.

“S obzirom da u svojoj praksi i u iskustvu koje imamo – imamo jednu široku paletu motiva u ovakvim kaznenim djelima, od onih najbanalnijih do loših susjedskih odnosa pa nadalje tako da ne bi prejudicirao. Uglavnom nije vezano za posao, to nam pokazuje i naša statistika”, rekao je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Iako je propucavanje u Splitu izazvalo strah ljudi, ali i golemi interes, statistički gledano – Hrvatska je sigurna zemlja, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari