ULOVLJENA KRAJ MEDULINA

Video | Sve o otrovnoj ribi koja je stigla do sjevernog Jadrana: Ova napuhnjača može ubiti 30 ljudi! ‘Ispušta puno otrovne sluzi, ne smije se ni dirati’

‘Ne trebamo biti zabrinuti, iako uvijek trebamo biti na oprezu jer se ipak radi o specifičnoj otrovnoj ribi za čiji otrov nema lijeka. To je jedan neurootrov koji blokira rad živčanog sustava i smrtonosno djeluje’ rekao je biolog Neven Iveša

Aquarium Pula je na svojoj Facebook stranici objavio vijest kako je jučer kraj otoka Ceja uočeno sedam jedinki srebrnopruge napuhnjače (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

Ova otrovna riba ulovljena je u Medulinskom zaljevu

Bila je duga više od pola metra te teža od 1,3 kg.

Koliko se zapravo trebamo bojati ove ribe te koliko ćemo je često sretati, reporterki RTL-a Petri Fabian Kapov objasnio je Neven Iveša, biolog s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, piše Danas.hr.

“Ne trebamo biti zabrinuti, iako uvijek trebamo biti na oprezu jer se ipak radi o specifičnoj otrovnoj ribi za čiji otrov nema lijeka. To je jedan neurootrov koji blokira rad živčanog sustava i smrtonosno djeluje” rekao je Iveša.

Naglasio je i kako svake godine bude smrtnih slučajeva, jer ljudi konzumiraju ovu ribu otrovnicu bez da je prethodno pravilno pripreme.

Za ovaj otrov nema protuotrova

“Otrov ove ribe nalazi se u jetri, u trbušnoj šupljini i gonadama, ali i na koži. Ova riba ispušta puno sluzi koja sadrži taj otrov, tako da ju se ne smije ni dirati”, rekao je biolog. Riba nije opasna za plivače, jer ne napada ljude. Hrani se školjkašima. “Ovaj otrov značajnije je jači od cijanida, ali i nekih drugih otrova. Navodno postoje podatci da jedna odrasla riba može sadržavati toliko otrova da ubije 30 odraslih ljudi”, objasnio je Iveša.

Ova riba obično obitava u Indijskom oceanu i Crvenom moru, a prošla je kroz Sueski kanal te se nastanila na Levantu.

Na Jadranu je prvi put zabilježena 2012., ali to je bilo na južnom Jadranu. Sada je došla sve do sjevernog Jadrana, što je zabrinjavajući podatak, ali će uvelike pomoći morskim biolozima u radu na maritimnom prometu i posljedicama globalnog zatopljenja, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari