POVIJESAN DAN

Video |Sve što trebate znati o Schengenu. Što će značiti za vas, što za ekonomiju, zašto je krnji i otkud mu ime

Idi na originalni članak

Karta Schengena i ne izgleda idealno. Francuzi su privremeno vratili granične kontrole do 30. travnja iduće godine zbog terorističkih prijetnji, krijumčara migranata i svega toga. Jednako tako i Austrija i Njemačka, kao privremeno do 11. svibnja, iako će vjerojatno i produljitI

Oglas

Kad nakon Nove godine krenete na skijanje prema Sloveniji, nećete satima čekati u koloni jer više neće biti pregleda. Niti će vas itko pitati jel u gepeku imate sarme i kulena. Kad krene turistička sezona i naši će gosti koji stižu iz Europe biti sretni. Neće satima čekati na granici. Kao što i većinu robne razmjene obavljamo sa zemljama Šengena pa kamiondžije više neće satima stajati na granicama i kasniti s dostavama.

Kolone, kućice, sve to postat će arhaični relikti prošlosti o kojima ćete jednog dana pričati unucima, u 23:59, 31. prosinca će se posljednja putovnica pregledati, hrvatski policajci pozdravit će se sa svojim slovenskim kolegama, zbogom zbogom i u ponoć više nema kontrola, izvještava Ivan Skorin za RTL Danas.hr.

Još ne znaju tko će odradit zadnju šihtu i staviti ključ u bravu, ali znaju da ih nakon Silvestrova ovdje više biti neće.

Načelnik postaje GP Bregana, Ivica Malek kaže da su spremni, a da će se preko unutarnjih granica Slovenije i Mađarske moći bez osobne, bez da ih se kontrolira do Njemačke.

Pogranična mjesta slave. Granica će ostati samo crta na karti. Vlasnica pekare u Bregani, Branka Kruhan govori da se vesele trenutcima kada će se kretati nesmetano, a kaže da ih ne brine mogućnost da carinici neće više dolaziti na burek.

Slave i kamiondžije

Predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, Miljenko Goćin govori: “Neće se više gubiti vrijeme na izlasku iz države” pa dodaje kako bi kolone trebale biti “iza nas”.

S druge pak strane, karta Schengena i ne izgleda idealno. Francuzi su privremeno vratili granične kontrole do 30. travnja iduće godine zbog terorističkih prijetnji, krijumčara migranata i svega toga. Jednako tako i Austrija i Njemačka, kao privremeno do 11. svibnja, iako će vjerojatno i produljiti. Policajce su vratili i Šveđani, Norvežani i Danci isto do svibnja. To ne znači da su to klasične granice već se sporadično provjeravaju automobili i kamioni.

Foto: RTL

Bivša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić govori: “Ja znam da često se govori da Šengen nije ono što je bio”.

Upitana koliko je taj trenutak kad mi ulazimo nekakav trenutak krnjeg Schengena ističe: “Pa trenutak kad mi ulazimo je jako težak trenutak politički, međutim ono što to za hrvatsku znači je da imamo jednaki tretman kao i sve druge države članice koje su članice Schengena, drugim riječima ako se suspendira suspendira se za sve”.

I Goćin je upitan znači li njemu što taj krnji Schengen.

“Pa u svakom slučaju je ovo bolje, to ako su i kontrole su letimične kontrole”, govori.

Naravno, sve obrnuto na granici s BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Kontrole se dodatno pooštravaju, iako naravno hrvatska policija tvrdi da se već odavno ionako ponaša kao da smo u Schengenu.

Inače, bezgranična zona dobila je ime po luksemburškom gradiću Schengenu gdje je 1985. potpisan prvi sporazum, tada je bilo 10 članica, sada će ih s Hrvatskom biti 27. I to je to, sada kad smo napokon riješili strateške vanjskopolitičke ciljeve, možda napokon možemo krenuti rješavati neke unutarpolitičke probleme, izvještava Ivan Skorin za RTL Danas.hr.

Exit mobile version