POVIJESAN DAN

Video | Sve što trebate znati o Schengenu. Što će značiti za vas, što za ekonomiju, zašto je krnji i otkud mu ime

Karta Schengena i ne izgleda idealno. Francuzi su privremeno vratili granične kontrole do 30. travnja iduće godine zbog terorističkih prijetnji, krijumčara migranata i svega toga. Jednako tako i Austrija i Njemačka, kao privremeno do 11. svibnja, iako će vjerojatno i produljitI

Kad nakon Nove godine krenete na skijanje prema Sloveniji, nećete satima čekati u koloni jer više neće biti pregleda. Niti će vas itko pitati jel u gepeku imate sarme i kulena. Kad krene turistička sezona i naši će gosti koji stižu iz Europe biti sretni. Neće satima čekati na granici. Kao što i većinu robne razmjene obavljamo sa zemljama Šengena pa kamiondžije više neće satima stajati na granicama i kasniti s dostavama.

Kolone, kućice, sve to postat će arhaični relikti prošlosti o kojima ćete jednog dana pričati unucima, u 23:59, 31. prosinca će se posljednja putovnica pregledati, hrvatski policajci pozdravit će se sa svojim slovenskim kolegama, zbogom zbogom i u ponoć više nema kontrola, izvještava Ivan Skorin za RTL Danas.hr.

Još ne znaju tko će odradit zadnju šihtu i staviti ključ u bravu, ali znaju da ih nakon Silvestrova ovdje više biti neće.

Načelnik postaje GP Bregana, Ivica Malek kaže da su spremni, a da će se preko unutarnjih granica Slovenije i Mađarske moći bez osobne, bez da ih se kontrolira do Njemačke.

Pogranična mjesta slave. Granica će ostati samo crta na karti. Vlasnica pekare u Bregani, Branka Kruhan govori da se vesele trenutcima kada će se kretati nesmetano, a kaže da ih ne brine mogućnost da carinici neće više dolaziti na burek.

Slave i kamiondžije

Predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, Miljenko Goćin govori: “Neće se više gubiti vrijeme na izlasku iz države” pa dodaje kako bi kolone trebale biti “iza nas”.

S druge pak strane, karta Schengena i ne izgleda idealno. Francuzi su privremeno vratili granične kontrole do 30. travnja iduće godine zbog terorističkih prijetnji, krijumčara migranata i svega toga. Jednako tako i Austrija i Njemačka, kao privremeno do 11. svibnja, iako će vjerojatno i produljiti. Policajce su vratili i Šveđani, Norvežani i Danci isto do svibnja. To ne znači da su to klasične granice već se sporadično provjeravaju automobili i kamioni.

Foto: RTL

Bivša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić govori: “Ja znam da često se govori da Šengen nije ono što je bio”.

Upitana koliko je taj trenutak kad mi ulazimo nekakav trenutak krnjeg Schengena ističe: “Pa trenutak kad mi ulazimo je jako težak trenutak politički, međutim ono što to za hrvatsku znači je da imamo jednaki tretman kao i sve druge države članice koje su članice Schengena, drugim riječima ako se suspendira suspendira se za sve”.

I Goćin je upitan znači li njemu što taj krnji Schengen.

“Pa u svakom slučaju je ovo bolje, to ako su i kontrole su letimične kontrole”, govori.

Naravno, sve obrnuto na granici s BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Kontrole se dodatno pooštravaju, iako naravno hrvatska policija tvrdi da se već odavno ionako ponaša kao da smo u Schengenu.

Inače, bezgranična zona dobila je ime po luksemburškom gradiću Schengenu gdje je 1985. potpisan prvi sporazum, tada je bilo 10 članica, sada će ih s Hrvatskom biti 27. I to je to, sada kad smo napokon riješili strateške vanjskopolitičke ciljeve, možda napokon možemo krenuti rješavati neke unutarpolitičke probleme, izvještava Ivan Skorin za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari