MARŠAL ZAVODNIK

Sve Titove žene: Prvu je oženio kad joj je bilo 14, a posljednja je od njega bila mlađa 32 godine; ‘Nju su mu namjestili…’

Foto: Wikipedija

Titov ljubavni život već desetljećima ne prestaje intrigirati javnost, a tu je temu sada aktualizirala dokumentarna serija o Jovanki i tajnim službama.

Dugogodišnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, osim po svom vojnom i političkom djelovanju, bio je poznat i kao jedan od najvećih hedonista među tadašnjim državnicima. Volio je dobro popiti, pojesti i zaplesati. Teško je odolijevao zagorskim štruklima, pušio je kubanske cigare, a od pića su mu najdraži bili viski Chivas i slovensko vino cviček. Družio se s brojim poznatim ličnostima, a čini se da je najviše volio – žene. Tito se ženio četiri puta, a prema nekim svjedočenjima, imao je i najmanje još toliko ljubavnica, piše Net.hr.

O njegovom ljubavnom životu ispisani su brojni tekstovi, a tu je temu u ponedjeljak navečer aktualizirala drugi nastavak RTS-ove serije “Jovanka Broz i tajne službe”. Epizodu otvara događaj s početka 1950-ih kada je Tito imao operaciju žuči, a Jovanka Broz razmišljala o udaji za njega. Radnja se potom vraća na vrijeme nakon Prvog svjetskog rata i prvi Brozov brak.

Oženio mlađu tinejdžericu

Prva Titova žena bila je ruska komunistkinja Pelagija Denisova Belousova. Za njega se udala 1918. godine kada joj je bilo tek 14 godina. Njemu je tada bilo 26. Upoznala ga je kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara. Prvo dijete im je umrlo pri porodu, a Zlatica i Hinko, koji su potom došli na svijet, preminuli su kao djeca. U veljači 1924. rodio se Žarko Broz koji će kasnije postati sovjetski časnik. Preminuo je 1995. godine.

Tito i Pelagija 1920. su se preselili u Hrvatsku tj. tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ona se, osim odgojem Žarka i radom u tvornici namještaja, bavila i političkim aktivizmom i to kao aktivna članica Komunističke partije Jugoslavije. Nakon Titova uhićenja zbog komunističke propagande, 1928. godine, Pelagija se sa Žarkom vratila u Rusiju. Tito je po izlasku iz zatvora bio ljutit na Pelagiju jer je sina Žarka dala u dom za nezbrinutu djecu, a par se službeno razveo u travnju 1936. godine.

Drugi brak trajao je tek godinu dana

Druga Brozova supruga bila je Njemica Elza Johana Kenig. Bila je udana za jednog visokog dužnosnika njemačkih komunista, koji je nakon dolaska Hitlera na vlast uhićen i osuđen na 15 godina zatvora. Internacionalna organizacija Crvene pomoći potom je organizirala odlazak njegove supruge u Moskvu, gdje je dobila pseudonim Lucija Bauer.Tito ju je oženio u listopadu 1936. Bile su mu tada 44 godine, a njoj navodno tek 22. Nedugo nakon vjenčanja, Tito je “otišao na ilegalan rad u Jugoslaviju”. U svom odsustvu slao joj je ljubavna pisma uvjeravajući je da je ljubav njegovog života.

Nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je njemački špijun, Lucija je 1937. godine strijeljana u moskovskom zatvoru.

S Hertom i Davorjankom ljubovao istovremeno

Treća supruga Josipa Broza bila je Herta Haas, Slovenka židovskog porijekla. Od njega je bila mlađa 22 godine. Biografi se još uvijek ne mogu složiti oko toga jesu li se ona i Tito uopće vjenčali. Dok jedni tvrde da su to učinili 1939. godine u Zagrebu, drugi govore da ta veza nikad nije bila ozakonjena. Ono oko čega se slažu jest da je Tito, dok je bio s Hertom, imao ljubavnicu Davorjanku Paunović Zdenku kojoj tada nije bilo niti 20 godina. U isto vrijeme, Herta je Titu rodila sina Aleksandra Mišu Broza.

Foto: Wikipedija

Brak ili veza Tita i Herte trajali su četiri godine. Nakon što se s njom rastao, vezu sa Zdenkom nije krio. Ona mu je u početku bila tajnica, a nakon početka Drugog svjetskog rata krenula je s njim na front. S njim je provela cijeli rat, prošla kroz najteže situacije, a navodno je i nekoliko puta mijenjala identitet. Govorilo se da ima velik utjecaj na Tita pa kasnije i na odluke koje je donosio kao predsjednik.

Prema službenoj verziji, Davorjanka je preminula 1946. godine od tuberkuloze. Tito ju je dao sahraniti u dvorištu Belog dvora u Beogradu. Njeno ime kasnije se nije spominjalo, a ubrzo će njeno mjesto zauzeti svima poznata prva dama Jugoslavije.

Foto: Wikipedija

Je li mu Jovanku namjestila OZNA?

Jovanka Budisavljević, kasnije Broz, bila je 32 godine mlađa od Tita. Rođena je u mjestu Pećane, nedaleko Korenice 1924. godine. U ratu se istaknula kao mlada partizanka, a imala je i čin majora. Tito ju je upoznao u vrijeme desanta na Drvar, a kasnije ju je doveo u svoju rezidenciju gdje ju je zaposlio kao domaćicu.

Pojedini izvori tvrdili su da je Jovanka praktički namještena Titu kako bi se on malo smirio jer bio navodno je bio poprilično nezasitan kad su žene u pitanju. Prema nekim dokumentima, Jovanku je u Titovo okruženje doveo je Ivo Krajačić Stevo, načelnik komunističke tajne policije OZNA.

Jovankina sestra Nada Budisavljević uvijek je tvrdila da je Tito volio i cijenio Jovanku, a i ona je voljela njega. U dokumentarcu RTS-a ispričala je kako su ona i druga sestra Zora nakon rata živjele u sirotištu sve dok ih Jovanka nije pronašla i odvela u Užičku 15, Titovu rezidenciju u kojoj je radila. Tamo su živjele u jednoj sobi, a vijest o skorom vjenčanju u početku ih nije veselila:

“Ona je Zori i meni jednog dana, 1952. godine, priopćila da će se udati za Tita. Nas dvije smo zanijemile na isti način na koji smo zanijemile kad nam je rekla da nam je brat umro. To je bilo kao da nam je rekla da će se udati za svetog Petra! Ili da će se udati za gospodina Boga. Tito je tada bio ikona za sve nas, pa i za nju. Ja i sestra Zora rasplakale smo se na vijest o udaji jer smo mislili da će nas vratiti u dječji dom”, prisjetila se Nada.

Tito ih ipak nije vratio u dom, a Nada je u rezidenciji često boravila i u nadolazećim godinama iako je imala svoj stan.

Foto: RTS

Tajna svadba uz Dunav

Tada 60-godišnji Tito i 28-godišnja Jovanka vjenčali su se 15. travnja 1952. no u početku gotovo nitko u zemlji nije znao da su sklopili brak jer svadba je bila tajna. Ceremonija se odigrala nedaleko Iloka, u Titovoj vili uz Dunav. Bio je prisutan tek uži krug ljudi.

Par je bio u braku sve do Brozove smrti 1980. godine. Iako je prema vani sve djelovalo skladno, njihov odnos nije bio idiličan, pogotovo 1970-ih godina. Posljednje tri ili četiri godine njegova života, Jovanka navodno nije niti viđala svog supruga. Pred kraj Titovog života, 1978. čak je i britanski ambasador shvatio što se događa pa je u London poslao poruku sadržaja:

“Tito je potpuno sam!”

Uz njega više nije bilo ni žene ni prijatelja, a ubrzo će se početi raspadati i ono što je stvorio – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

I.B.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari