RUPA U SUSTAVU

Sve više Hrvata planira cijepljenje ruskim cjepivom: ”Nema veze što ste iz Hrvatske, upisat ćemo vas!”

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

”Iz Hrvatske ste, ma daaaa, možete se predbilježiti, trebaju nam samo vaši podaci da vas upišemo. Ne, ne, nema veze što ste iz Hrvatske, slobodno vas možemo upisati”, ovako je izgledao razgovor sa zdravstvenim djelatnicima iz Zavoda za javno zdravstvo u Grudama, mjestašcu Zapadno-hercegovačkog kantona, u susjednoj BiH gdje se za primitak ruskog cjepiva Sputnik V predbilježilo i stotinjak Hrvata, piše Slobodna Dalmacija.

Prema informacijama medicinske sestre, cijena cjepiva je između 25 i 40 konvertibilnih maraka, plaća se ljekarni i tek kad se dođe na cijepljenje te se izdaje se račun korisniku. ”Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili. Daa, ima još Hrvata u predbilježbi, saznalo se očito, proširilo se, počeli su pozivi”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju medicinska sestra.

No, ono što izaziva više pažnje jest da je epidemiologinja i direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda uspjela nešto što ni mnoge države nisu. Andrea Jurić uspjela je izravno stupiti u kontakt s ruskim proizvođačem i tako naručiti 20 tisuća doza cjepiva, prenose Vijesti.hr

”Jesmo, hrabri smo, pioniri smo velikog projekta. Nisu nam vjerovali, rugali su nam se, brojni su bili skeptični misleći kako to da županija nalik našoj, preuzima na svoja pleća zadatak koji bi trebala napraviti država. Ali trebala nam je alternativa. Morala sam nešto pokušati. Stvorio se tim ljudi u Zavodu koji već nekoliko tjedana ne staje. Gorimo, izgaramo, u Zavodu smo po cijeli dan. Ali rekli smo, moramo narodu, federaciji nabaviti cjepivo”, rekla je dr. Jurić.

Jurić također kaže da ako ne postoje pravne posljedice za taj medicinski čin, u tom slučaju svima koji žele cijepljenje izražava dobrodošlicu te da će biti tretirani kao i stanovnici BiH. Smatra da je Sputnik V kvalitetno i odlično cjepivo kao i ona koja su odobrena za upotrebu u Europi.

”Ne mirim se s činjenicom da smo osuđeni na čekanje cjepiva, na milost i nemilost velikih grupacija i firmi koje su gramzivo uzele velike količine. Zato smo se odlučili boriti za svoje ljude i najgore što nam se može dogoditi je neuspjeh” rekla je dr Jurić za Slobodnu Dalmaciju.

Prema očekivanjima cijena jedne doze bi bila do maksimalno 40 konvertibilnih maraka, u hrvatskoj valuti oko 160 kuna. Dvije doze oko 360 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari