Sve više Hrvatica ide u Sloveniju na pobačaj: ‘Do 12. tjedna ne pitamo zašto su to odlučile napraviti’

RTL

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće.

U zadnja 3 mjeseca se za 25 posto povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice.

Naime, u Sloveniji 10 ginekologa/inja (3 posto) odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj 60 posto. Zbog toga ne čudi da sve veći broj Hrvatica ide preko granice na zahvat, što su primijetili i tamošnji liječnici.

Ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar otkriva da iz Hrvatske dolaze pretežito mlađe žene, između 20 i 30 godina.

“Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju”, kaže ginekologinja.

Kako CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje piše na svom Facebooku, u Sloveniji se zdravstveni djelatnici  odnose prema ženama s poštovanjem, poštujući njihov izbor. Također, dostupan je medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura za strane državljanke.

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće na koji imaju pravo po zakonu. Nevjerojatno, ali žrtve silovanja u Hrvatskoj moraju same platiti pobačaj.

Slovenska radiotelevizija napravila je prilog o ovoj temi naslova “Pravo na izbor” u kojem, osim aktualnih statističkih podataka, donose i potresna svjedočanstva žena koje su bile primorane trudnoću prekinuti u Sloveniji.

“Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju”, kaže neimenovana žena koja je abortus obavila u susjednoj nam zemlji.

Vijesti.hr

Povezani VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari