NOVI UDAR NA STANDARD

Video | Svemu raste cijena! Za Uskrs bi mogli jesti najskuplja jaja u Europi

Svemu raste cijena i to baš pred Uskrs kada se očekuje najveća potrošnja. Poskupljuju i jaja i meso, a prva na udaru je svinjetina koje se tijekom blagdana pojede i do 2.000 tona

Sutra, u srijedu, slijedi novi udar na standard građana. Dobavljači su najavili najprije poskupljenja za uvozne proizvode, a potom će ih vjerojatno pratiti i neki domaći proizvođači hrane. Predstojeći Uskrs mogao bi biti najskuplji dosad.

Primjerice, jedno pakiranje s deset jaja danas košta kao što je nekad koštao kilogram piletine. Prodavačica na jednoj zagrebačkoj tržnici, Danica Mikličić, kazala je za RTL Danas da je do 1. siječnja jedno jaje koštalo dvije kune, a sada košta dvije i pol kune. Točnije, cijena paketa je 3,50 eura ili nešto više od 26 kuna. Ovog bismo Uskrsa mogli jesti najskuplja u Europi.

‘Džaba sve ako nemamo kupaca’

Ivanka Lozić, također prodavačica na jednoj zagrebačkoj tržnici, kaže da su jaja već poskupjela za 30 posto, ali da ne očekuje novo drastično poskupljenje. Dodala je da će i njihovi proizvodi poskupjeti ako sve poskupi.

Novu cijenu imaju i rotkvice. Tako je lani cijena jedne vezice bila pet kuna, a sada je skočila na jedan euro.

”Ako hoćemo prodati, moramo imati realne cijene jer nemate kome prodati. Džaba sve ako nemamo kupaca”, kaže prodavačica s ‘placa’ Vuka Štorek.

Svemu raste cijena i to baš pred Uskrs kada se očekuje najveća potrošnja. Poskupljuje i meso. Prva na udaru je svinjetina koje se tijekom blagdana pojede između 1.800 i 2.000 tona, a ove je godine skuplja od 15 do 20 posto. Za mjesec dana cijena bi joj mogla još rasti.

Sindikati: Poskupljenja bez utemeljenja

Mesar na zagrebačkom Dolcu, Zdravko Horvatić, kaže da će meso biti možda malo skuplje, ali ne previše. Kaže i da je razlog tomu nestašica svinjetine i općenito mesa.

Sindikalisti smatraju da najavljena poskupljenja nemaju nikakvog utemeljenja.

“To znači samo jedno, da su krenuli u lov za dodatnim profitom. Sve ono što su gubili tijekom 2020., 2021., a i u prošloj godini u inflaciji, a cijelo vrijeme su podizali cijene izgleda da sada žele nadoknaditi”, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari