Svi se opraštaju od Dudeka: ‘Voljeli su ga, nosili mu darove, jednom je čak dobio živu kokoš!’

Foto: Robert Anić/Pixsell

Za svoj rad primio je, uz brojne nagrade i priznanja, i šest državnih odličja

“Sa žaljenjem sam primio vijest da nas je napustio istaknuti hrvatski glumac, gospodin Martin Sagner, koji je svojim iznimnim talentom i kreativnošću obilježio domaću kazališnu te, osobito, filmsku umjetnost.

 

Ostat će upamćen po antologijskim ulogama i izvrsnim interpretacijama koje sa zadovoljstvom gledamo i desetljećima nakon nastanka.

Na početku rata svoju je ljubav prema domovini pokazao na bojišnici, među braniteljima u Satniji hrvatskih umjetnika, a doprinos stvaranju hrvatske države dao je i kao zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, uključivši se u politiku na poziv prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Za svoj rad Martin Sagner primio je, uz brojne nagrade i priznanja, i šest državnih odličja”, istaknuo je Plenković u brzojavu sućuti koju je obitelji Sagner uputio u ime Hrvatske vlade i svoje osobno.

Jandroković: ”Uloge Martina Sagnera obilježile su brojne naraštaje”

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u utorak izraze sućuti obitelji Martina Sagnera te istaknuo kako su njegove uloge obilježile brojne naraštaje.

“Gospodin Martin Sagner ostat će u trajnom sjećanju šire hrvatske javnosti kao glumac velikoga glumačkog talenta i plodonosne karijere, čije su uloge u televizijskim serijama i filmovima obilježile brojne naraštaje.

Pamtit ćemo ga i po njegovom požrtvovnom i domoljubnom doprinosu u Domovinskom ratu, razvoju višestranačja u Hrvatskoj kao i po njegovom aktivnom radu u prva dva saziva Hrvatskoga sabora”, stoji u sućuti obitelji Sagner koju je Jandroković uputio u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno.

Grabar-Kitarović: ”Martin Sagner volio je svoj poziv i svoj rodni kraj”

U povodu smrti Martina Sagnera, svestranog umjetnika, velikog glumca i domoljuba, saborskog zastupnika i sudionika Domovinskog rata, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut njegovoj obitelji ističući kako je Sagner volio svoj poziv i svoj rodni kraj.

“U velikom broju televizijskih serija i filmova gospodin Sagner ostvario je uloge koje osvajaju jednostavnošću i lakoćom glumačkog izraza. Gospodin Martin Sagner volio je svoj poziv, svoj rodni kraj, bogatstvo našega jezika kojim se majstorski služio kao glumac istinskog talenta.

Široj publici posebno je draga njegova uloga u kultnoj seriji “Gruntovčani” u kojoj je ostvario jednu od antologijskih uloga hrvatskog glumišta, lik dobronamjernog, naivnog i dobrog Dudeka, u kojem je sažeta sudbina malog čovjeka našeg podneblja. Zbog te i mnogih drugih sjajnih uloga gospodin Sagner ostavio je trag umjetničke izvrsnosti u hrvatskoj kulturi, a mnogi njegovi prijatelji i poznanici pamtit će ga kao iznimno dobrog i dragog čovjeka i domoljuba“, stoji u sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Dirljiv oproštaj od Martina Sagnera stigao iz Slovenije: ”Mi smo mejaši, mi smo pajdaši”

Poznati slovenski humorist Vinko Šimek, umjetničkog pseudonima Šraufciger, dirljivim se riječima na Facebooku u utorak oprostio od Martina Sagnera s kojim ga je, uza zajedničke i odlično posjećene nastupe po “Deželi”, vezivalo i dugogodišnje prijateljstvo, a Sagner je bio i vjenčani kum njegovu sinu.

 

 “Danas sam žalostan jer sam zauvijek izgubio dragoga prijatelja. Dragi Martin, više od 40 godina smo bili iskreni prijatelji, zajedno nastupali, stvarali, smijali se i rušili rekorde u rasprodanim dvoranama, gdje su te Slovenci smatrali svojim”, napisao je Šimek uz izraze sućuti Sagnerovoj obitelji.

“Dudeka je slovenska publika obožavala i voljela, ljudi su mu na nastupe nosili darove, jednom je čak dobio živu kokoš, svoju ‘čučicu’ iz serije Gruntovčani, uživali su kad si im govorio ili zasvirao na violini”, napisao je popularni Šraufciger, koji je osim sa Sagnerom znao nastupati i s pokojnom Nelom Eržišnik.

U Sloveniji vrlo popularni Šimek navodi da je sa Sagnerom u studijima snimio mnogo pjesama i objavio jedan album. Nastupili su skupa i prije nekoliko godina na HTV-u, a zadnji put su pozornicu dijelili prije tri godine na Ptujskom festivalu, na izboru za “”narodnu” melodiju desetljeća.

Martin i ja pobijedili smo pjesmom “Mi smo mejaši, mi smo pajdaši”, njemu tako dragom pjesmom koja simbolično povezuje dva naroda i naše prijateljstvo”, napisao je Šimek u oproštaju od Sagnera na društvenoj mreži te priložio nekoliko videosnimaka s njihovih nastupa.

Dvije hrvatske humorističke serije Gruntovčani i Mejaši, u kojima je Sagner glumio Dudeka, bile su vrlo popularne u Sloveniji, a reprizirane su više puta i nakon osamostaljenja Slovenije, s time da su imale rijetku povlasticu da se emitiraju bez titlova s prijevodom jer Slovenci podravsku kajkavštinu odlično razumiju.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari