STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Video | Svi su znali da dolazi, samo Civilna zaštita nije. Pavle Kalinić: ‘Netko bi morao odgovarati…’

Glavno je pitanje i dalje: zašto nas nitko nije obavijestio da stiže razorna oluja? Zašto netko ljudima nije rekao da parkiraju aute na sigurno, da se sami sklone na sigurno? Jer, nije da se nije znalo.

Da dolazi nešto razorno znao je fotograf Bruno Fantulin, lovac oluje koji je u utorak bio gost u RTL Direktu.

Znala je cijela Austrija i Slovenija gdje je oluja već protutnjala, znao je Direktov urednik Antonio Zavada jer je gledao satelitske snimke, znao je svatko tko se zna koristiti aplikacijom za prognozu. Znao je i DHMZ koji je, čuli ste još jučer u Direktu, izdao narančasto upozorenje – pa ga promijenio u crveno nekoliko sati prije oluje. Civilna zaštita nije znala, ali glavno da služba koja nas je na armagedon propustila upozoriti: ima super prikladni moto: upozoren – spašen, komentirala je Mojmira Pastorčić u RTL-ovu programu.

Poharala je Austriju, izazvala kaos u Sloveniji, ali oluja svih oluja, o kojoj meteorolozi danima pričaju – nekako je iznenadila Hrvatsku. Znalo se da će Zagreb biti na ruti kataklizme, ali poruke upozorenja do građana nisu stigle.

“Ako dobiju svi SMS poruku možda su se mogli bolje skloniti”, smatra Vlatka iz Zagreba.

“Ja mislim da se moglo malo bolje, ali zaista malo bolje, da se nitko ne zatekne na ulici”, kaže Dražen iz Zagreba.

“Prije mjesec dana probno sam dobio, ali jučer ništa. Općenito mislim da je ta aplikacija bezveze”, kaže Mato iz Zagreba.

A ta je aplikacija ranog upozorenja pompozno testirana prije mjesec dana. Trebala je poslužiti kao alat za spašavanje života, iz današnje perspektive posebno bizarno zvuči slogan ravnateljstva: upozoren – spašen.

“Nisu trebali biti obaviješteni, ovo je narančasto upozorenje. Narančasti status, narančasto upozorenje ne idu te SMS poruke”, rekao je jučer ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, Damir Trut.

No upozorenje je barem sat vremena prije kataklizme bilo crveno, demantira šefa Civilne zaštite DHMZ.

Tajnu fijaska otkriva šef MUP-a koji kaže da je problem u pravilniku koji se još uvijek čeka.

“I u tom pravilniku će biti jasno precizirano tko daje uputu odnosno rano upozorenje”, govori ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Za tornado u Australiji SMS upozorenja dolaze na vrijeme, govori nam Željko koji je na proputovanju Hrvatskom. Kod njih poruke ne kasne, pa se satima, nekad i danima ranije stigne organizirati evakuacija stanovništva.

“Pa dobro, na telefon dobijemo SMS. Ako je nešto, nevrijeme, poplave ili nešto drugo. Može, imamo sve i sve dolazi na vrijeme”, kaže Željko iz Australije.

Zašto u Hrvatskoj upozorenje za nevrijeme nije stiglo na vrijeme – pita se i predsjednik države.

“Možda je netko to trebao sat ranije reći, to nije došlo iz Duha svetoga. Onaj čovjek što je preživio, što je bio u kranu u dizalici – to ga je sigurno tamo zateklo. To se dogodilo u treptaju oka, praktički. Čovjek bi se spustio, nije lud”, smatra predsjednik Republike, Zoran Milanović.

Da se u Hrvatskoj reklamira sustav koji nije funkcionalan, baš i nije neko iznenađenje. Bivši šef gradskog ureda za hitne situacije ovakav je fijasko, kaže, predvidio.

“Ljudi koji ne znaju se nalaze na odgovornim funkcijama. I kada se ništa ne događa, oni su lijepi, krasni i pametni, a kad se nešto dogodi, i onda se to baš se dogodilo. Netko bi po meni morao odgovarati za ova dva čovjeka koja su poginula u gradu Zagrebu. Jer se nisu skliznuli dok su se tuširali nego su poginuli na javnoj površini i netko je za to odgovoran”, smatra stručnjak za sigurnost, Pavle Kalinić.

Nezahvalno je nakon ovakve tragedije biti general poslije bitke, ali ovo bi trebalo biti upozorenje za sve buduće krizne situacije.

Četvero mrtvih i 200 ozlijeđenih, bi li SMS poruka koja nije stigla spasila živote, ne možemo tvrditi, ali sustav koji smo platili suhim zlatom potpuno je zakazao. I to baš u kataklizmi koju je mogao predvidjeti.

Svi poginuli stradali su na otvorenom, bili se sklonili da su pravovremeno dobili poruku – nikad nažalost nećemo saznati, izvještava Borko Brunović za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari