NAJSTARIJI SVJETSKI ZANAT

Video |Svi u 21. stoljeću, a Hrvatska natrag u 1977. Cijela Europa kažnjava klijente, a samo mi prostitutke.

Idi na originalni članak

I dok gotovo cijela Europa ide u korak s vremenom, mi stojimo u mjestu. Valjda je sada pravo vrijeme, da se nakon 46 godina, ugledamo na druge

Oglas

Ulicama su vozili stojadini, Oliver je pjevao moj galebe, a na naslovnicama novina svaki dan je bio TIto. To je bila 1977., godina kada je u Jugoslaviji donesen Zakon o redu i miru, koji koristimo i danas, 46 godina kasnije. Od lani smo se makar udostojili promijeniti kazne iskazane u njemačkim markama, a sada se planira te kazne drastično postrožiti. Problem je u tome što se planiraju postrožiti i kazne za prostituke. Hrvatska je jedina europska zemlja koja kažnjava samo njih, ne i klijente, taman smo prošli tjedan čuli rezultate istraživanja prema kojem su i suci i policajci misle da zanat treba dekriminalizirati. Zašto se onda događa potpuno suprotno?

Prije 20 godina u Sloveniji su postale gospodarske djelatnice. Seksualne radnice od tada u deželi ne rade ništa nezakonito, jer prostitucija je ondje dekriminalizirana, kažnjivo je svodništvo. Za to vrijeme, u Hrvatskoj je 1977.

“U nekim situacijama kada se zna dogoditi nasilje, one se nemaju kome obratiti , ne mogu tražiti zaštitu od policije jer će i one biti prekršajno gonjenje”, rekla je Marija Antić, suradnica na projektu Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Kako stvari stoje, prekršajno će ih se i dalje goniti. Izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, MUP planira veće kazne za tučnjavu, prosjačenje i prostituciju. Na upit da nam prijedlog obrazlože iz MUP-a su odgovorili da će visina iznosa novčane kazne biti odvraćajući element za daljnje činjenje tih prekršaja.

Za svoja radnička prava bori se i jedna seksualna radnica, koja je prošlog tjedna govorila za RTL.

“Mogli bismo obavljati to legalno, biti dio radnog sustava, mogli bi imati plaćeno bolovanje, uplaćivati u proračun, znači bilo bi riješeno, ne bi bili na margini društva”, rekla je seksualna radnica.

Ovako, Hrvatska je zemlja s najstrožim zakonom o prostituciji. Jedini u Europi kažnjavamo samo onoga koji uslugu daje, ali ne i onoga tko uslugu prima. Hrvatska treba nove zakone, kaže nam Slovenac Žiga, osnivač sindikata za seksualne radnike, kojeg planira i kod nas.

“Hrvati i Hrvatice dolaze raditi ovdje, sretni su jer kod nas nije to kriminal, i onda šalju novac obiteljima u Hrvatsku. U Hrvatskoj danas možete raditi kao seksualni radnik u industriji za odrasle. Možete potpisati ugovor da snimate pornografske filmove, ali to nije kriminal nego umjetnost”, rekao je Žiga Sedevčić, organizacija Dobra družba.

Najmlađa ima 24, a najstarija 66 godina to su prostitutke koje su pristale biti dio istraživanja instituta Ivo Pilar. Većina ima financijskih problema, troje, četvero djece, a ima i samohranih majki. Za legalizaciju prostitucije su i suci i policajci, čak i vladin ured za ljudska prava.

“Nismo razgovarali sa svim policajcima i sucima, ali jesmo s onima koji rade na ovakvim predmetima. Oni kažu da se najčešće radi o osobama u teškoj ekonomskoj situaciji koje nema smisla kažnjavati, da je zakon ne svrsihodan i da se puno policijskih resursa koristi za nešto što ne predstavlja takvu opasnost”, istaknula je Ivana Rdačić, voditeljica projekta Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Ili nikakvu opasnost, dok one,ako im se nešto dogodi, nemaju zaštitu. Ali zato im barem jednu vrstu zaštite pruža Nevenka.

“I dok gotovo cijela Europa ide u korak s vremenom – mi stojimo u mjestu. Valjda je sada pravo vrijeme, da se nakon 46 godina, ugledamo na druge”, Nevenka Mardešić, direktorica Udruge HELP

I dok gotovo cijela Europa ide u korak s vremenom – mi stojimo u mjestu. Valjda je sada pravo vrijeme, da se nakon 46 godina, ugledamo na druge, prenosi Danas.hr.

Exit mobile version